Geen sprake van stress bij Cambuur voor degradatiewedstrijd tegen FC Utrecht

Als SC Cambuur zaterdag niet van FC Utrecht wint, is het officieel gedegradeerd naar de eerste divisie. Toch merkt trainer Sjors Ultee niet dat dat heel erg leeft in de spelersgroep.

“In de periode dat het do-or-die-wedstrijden waren, merkte je het wel. Zoals Excelsior-uit en Emmen-thuis. Nu is het gevoel anders”, vertelt Ultee een dag voor het duel met FC Utrecht. De trainer vindt dat zijn ploeg moet genieten. “Maar om te genieten moet je keihard werken.”
Bij ieder ander resultaat als een overwinning tegen Utrecht is Cambuur zaterdagavond gedegradeerd. Mochten de Leeuwarders winnen, dan is het afhankelijk van wat FC Emmen en Excelsior zondag doen. Pakken die beide ploegen minimaal een punt, dan is Cambuur alsnog gedegradeerd.

Schmidt en Bangura terug
In vergelijking met de laatste wedstrijd tegen FC Volendam kan Ultee weer beschikken over aanvoerder Alex Bangura en Doke Schmidt. Of het tweetal ook speelt, wil de trainer niet zeggen. “We gaan een paar dingen veranderen”, is het enige dat Ultee kwijt wil over de opstelling.
Voor João Virgínia en Robin Maulun geldt dat ze hun laatste wedstrijd voor Cambuur hebben gespeeld. Beiden zijn geblesseerd. De van Everton gehuurde Virgínia is om die reden terug naar Engeland.
Maulun heeft een aflopend contract en gaat weg, omdat hij toe is aan een nieuwe uitdaging, heeft hij de club laten weten. Cambuur wilde de Fransman een nieuw contract geven.
Silvester van der Water, Maxim Gullit, Jhondly van der Meer en Vincent Pichel zijn er vanwege blessures ook niet bij zaterdag. Remco Balk moet het duel met zijn werkgever, Cambuur huurt hem van FC Utrecht, missen vanwege een schorsing.

De wedstrijd tegen FC Utrecht is voor Ultee ook een terugzien met zijn oude club. Hij bekleedde er verschillende functies. Bovendien werd hij er geboren en getogen en heeft hij nog altijd een huis in de Domstad. “Ik vind het vooral bijzonder om in De Galgenwaard te spelen. Daar heb ik tien jaar rondgelopen, dan kom je voor je gevoel echt thuis.”
Dat is nu anders, merkt Ultee. “Als ze hier komen, is het leuk omdat je meer mensen kent en ze beter kent dan normaal. Dat geldt voor bijvoorbeeld de materiaalman en de teammanager. En een aantal spelers heb ik nog in de jeugd getraind, zoals Thijmen Nijhuis en Bart Ramselaar.”

Johnsen twijfelgeval
Over de opstelling wil Ultee dus nog niets zeggen. Het is nog niet duidelijk of Bjørn Johnsen of Roberts Uldrikis in de spits staat. Die eerste raakte twee weken geleden geblesseerd tegen FC Volendam. Naar eigen zeggen is Johnsen wel redelijk opgeknapt, maar of het genoeg is om zaterdag te starten is nog afwachten.
De Noor kan wel weer een doelpunt gebruiken. Hij scoorde in zijn eerste vijf wedstrijden drie keer, maar staat nu alweer zes duels droog. “Ik had een goede start met de eerste vijf wedstrijden”, zegt Johnsen. “Daarna hadden we moeilijkere wedstrijden met minder kansen. Ik denk dat ik niet eens een schot op goal heb gehad tegen FC Twente en Feyenoord.

Cambuur speelt nog vier wedstrijden dit seizoen en de kans is groot dat het Johnsen zijn laatste wedstrijden zijn in het geel-blauw. Hij heeft een aflopend contract. “Ik denk nog niet na over de toekomst. De wedstrijden zijn belangrijker en het terugkomen in het goede ritme”, zegt Johnsen.

De club wil hem in ieder geval behouden. En Johnsen sluit een langer verblijf bij Cambuur tegelijkertijd niet uit. “Ik sta open voor allemaal opties. Ik ben blij dat ze blij met mij zijn. Ik voel me goed in Nederland en mijn familie is ook blij hier. In juni of juli kijken we naar de opties en kijken we wat er gebeurt.”

Yanick van Osch Een speler die Cambuur er volgend seizoen graag bij heeft is Fortuna Sittard-keeper Yanick van Osch. Hij heeft een aflopend contract bij zijn club en Ultee kent hem vanuit Sittard. Van Osch was donderdag in Leeuwarden voor een gesprek.
Ultee wil niet op zijn naam ingaan. “We zijn hard bezig met volgend jaar. Je kan de club opnieuw opbouwen met nieuwe spelers. Daar is de keeperssituatie één van.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *