Gedetineerde komt gevangenis in met geladen pistool: “Ben me de pleuris geschrokken”

Een gedetineerde is de gevangenis in Leeuwarden binnengekomen met een geladen pistool. Bij zijn arrestatie in Noord-Holland zou de man niet goed zijn gefouilleerd.

Het incident vond plaats op 11 april dit jaar. De gedetineerde is van het politiebureau in Noord-Holland overgebracht naar de gevangenis in Leeuwarden. Daar bleek dat de man een pistool met patronen bij zich had. Die zat verstopt in de kleren van de man.
Directeur Gino Tibboel van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden is erg geschrokken. “Ik ben me de pleuris geschrokken. Dan ga je toch even nadenken van wat had hier allemaal mis kunnen gaan. Want die gedetineerde heeft vanaf het moment dat hij door de politie is aangehouden, tot het moment dat bij ons het wapen is gevonden, het pistool bij zich gehad.”

Alarm geslagen
Het personeel van de PI heeft bij het vinden van het wapen direct alarm geslagen. Tibboel is blij met het werk van zijn mensen. “Ik ben ook wel blij en stiekem trots op mijn eigen mensen die dat dan vinden.” De medewerkers hebben de gedetineerde meteen apart gezet en het wapen veiliggesteld.

Normaalgesproken is een persoon die bij de PI aankomt ‘schoon’. Dat betekent dat die al gefouilleerd en gecontroleerd is. “Daar is kennelijk iets misgegaan”, zegt Tibboel. De man is bij zijn arrestatie mogelijk niet goed gefouilleerd door de politie.
De gevangenis heeft het incident bij de politie gemeld. Tibboel gaat er vanuit dat de politie dit verder zal onderzoeken. “Heel stiekem verwacht ik dat degenen die niet goed opgelet hebben al een goed gesprek hebben gehad met hun baas.”
De kans dat de gedetineerde het pistool verder mee de gevangenis in zou krijgen, is nihil. “Als de gedetineerde hier aankomt wordt hij eerst gefouilleerd. Daarna moet hij zijn kleren uittrekken en wordt hij helemaal gecontroleerd. Alles wat hij bij zich heeft wordt gecontroleerd.”

Hoogst mogelijke straf
De gedetineerde krijgt een flinke straf voor zijn actie. “Als je met een pistool de gevangenis binnen komt krijg je van ons de zwaarste straf die we je kunnen geven. Dat is in dit geval 14 dagen in de isoleercel.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *