10% meer schuurinbraken in Friesland: vooral in Leeuwarden

Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Friese schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 142 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 10,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Leeuwarden sloegen dieven vaker toe.

Landelijk is er een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Leeuwarden nam het aantal schuurinbraken dit jaar toe. In het eerste half jaar vonden er 10 inbraken meer plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Het eerste half jaar van 2023 werd er in Leeuwarden 67 keer ingebroken in schuren. Dit komt neer op bijna eenderde van alle incidenten in de hele provincie. Ook in Súdwest-Fryslân (15) gaat het vaak mis, gevolgd door Heerenveen (14).

Fikse toename
“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.

Geen schuurinbraken op Friese waddeneilanden
Woon je in het De Fryske Marren? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-3). In maar liefst 8 Friese gemeenten bleef het aantal inbraken gelijk. Op de Friese waddeneilanden vond geen enkele schuurinbraak plaats van januari tot en met juni van dit jaar.

Meer info
Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023

Bron: www.grousters.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *