Turners Leeuwarden komen in actie voor nieuwe turnhal: “We springen letterlijk tegen het plafond”

Het plafond is letterlijk bereikt voor gymnastiekverenigingen GVL en V&K in Leeuwarden. Ze willen een eigen turnhal. De turners trainen al een aantal jaren in gymzalen van basisscholen, maar die hebben niet de juiste vloeren en bij grote sprongen springen de turners bijna tegen het plafond aan. De verenigingen hebben dringend behoefte aan een plek waar de Leeuwarder turnsport kan groeien in zowel het niveau als het aantal leden. Op een ludieke wijze presenteren de turners hun actieplan woensdagavond voor het stadhuis in Leeuwarden.

Op twee grote springkussens laten de turners hun salto’s en backflips zien. Ze hebben een droom: een eigen aparte turnhal. De gymlokalen van basisscholen zijn te klein en de turngroepen te groot. Zo’n 25 tot 30 meisjes krijgen binnen één uur les in de zaal. “We springen letterlijk tegen het plafond en we knallen uit de voegen”, zegt Chantal Vellinga van gymnastiekvereniging GVL.
Ze doen op het hoogste niveau mee in de turnwereld, maar om dit te behouden moet er iets gebeuren. Beide Leeuwarder verenigingen moeten nu al leden weigeren en turners moeten naar bijvoorbeeld Dokkum en Heerenveen om toch goed te kunnen trainen.


Turners in actie © Omrop Fryslân

“Dat is toch te zot voor woorden”, vindt Vellinga. Wat ze nodig hebben is een eigen hal, met meer ruimte, eigen toestellen, meer materiaal en een zogenaamde ‘valkuil’, een kuil met zachte blokken om naar een sprong in te kunnen landen.
De twaalfjarige Tessa ziet dat ook wel zitten, want in een kleine gymzaal kan ze nu de ingewikkeldere oefening niet doen: “Je hebt bijna geen aanloop, dus het is heel moeilijk om dan nog iets moeilijkers te doen.”

Vierkante vloer
Het plan van de verenigingen is een langwerpige hal, met in het midden een vierkante vloer en aan de zijkanten twee ingerichte turnruimtes. De vierkante vloer willen ze met elkaar delen. Een ambitieus plan, waar de gemeenteraad naar zal kijken.
Wethouder Gijs Jacobse en vicevoorzitter Eline de Koning hebben het plan uit naam van de gemeenteraad en het college van B&W in ontvangst genomen. Jacobse vindt het mooi om te zien dat jonge mensen enthousiast zijn over hun sport, maar zegt dat er eerst “gerekend en getekend” moet worden, want er zijn veel sportorganisaties met voorstellen.
“Wij bereiden het voor en over een paar maanden zullen we aan de raad laten weten wat de uitkomsten zijn en dan is de raad aan zet.” In oktober hoopt de raad meer te kunnen zeggen over het actieplan van de turners.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *