Trio Menno van Zwieten reuzendoder, Tuinenga c.s. houdt huis bij dames

Foto: JOhan Span

Trio Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar meldt zich na de winst in Minnertsga nadrukkelijk aan de frontlijn. Trio Ilse Tuinenga lijkt onverslaanbaar en wint vierde vrije formatie partij.

 

Trio Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar was in Minnertsga de reuzendoder. De 5-3 6-0 overwinning in de eerste omloop was volgens verwachting. In de tweede omloop verstoorden zij het feestje van Taeke Triemstra om zich te kronen tot allerbeste kaatser aller tijden. Maar het mag duidelijk zijn dat de Sint Jabuurster in de komende wedstrijden probleemloos deze troon zal overnemen.
De start voor Van der Bos c.s. was in Minnertsga nog hoopvol. In de eerste omloop kreeg het toch niet kinderachtig partuur Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra alle hoeken van het veld te zien. Een excellerende Van der Bos werd fanatiek gesteund door Triemstra en Zijlstra. Beide perkspelers hadden geen enkel probleem met de opslag van Bergsma. In Bolsward stonden beide trio’s in de finale ook tegenover elkaar. Van der Bos c.s. vergaloppeerden zich op het Oordje na een 5-2 6-0 voorsprong en ging alsnog de bietenbrug op. Nu was het van der Bos die op 5-1 6-2 de winst naar zich toetrok..
Zegetocht onderbroken
In de tweede omloop werd de zegetocht ruw onderbroken door een degelijk kaatsend partuur Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Drievoudig seizoenwinnaar van der Bos, Triemstra en Zijlstra werden kinderlijk eenvoudig naar de slachtbank geleid. Gert Anne van der Bos wist nog wel het eerste bordje te veroveren. Voorinse Van Popta retourneerde de bal daarna op 6-6 en timmerde de bal over de boven naar 2-1 en 3-1. De latere winnaars werden daarna in het zadel geholpen door missers aan de opslag. Het Mantgumer kanon was de richting even volledig kwijt. Poedelde twee keer op 6-6 en de partij was over-en-uit. Van Popta sloeg op 5-1 6-4 de bal in de bomen naar een plek in de finale.

Finale
Tegenstander in de finale was viervoudig seizoenwinnaar Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar. Partuur Steenstra had in de eerste omloop geen kind aan partuur Remmelt Bouma dat met 5-1 6-2 werd verpulverd. Tegen de winnaars van Menaldum, Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem, Kevin Jordi Hiemstra, moest er in de tweede omloop flink aan worden getrokken. Na een 3-0 voorsprong vocht trio van der Veen zich terug naar 3-3. Een zitbal van Steenstra op 3-3 6-6 gaf de basis naar een 5-3 voorsprong. Het einde kwam op 5-4 6-2 toen de kaats werd verzilverd.
Wanhoop
Het was opslager Menno van Zwieten die perk Hiemstra en Wassenaar in de finale tot wanhoop bracht. Twee keer plaatste van Zwieten een zitbal op 6-6 waarna een misser van Steenstra een comfortabele 3-0 op de telegraaf bracht. Met Steenstra daarna in het perk voor Wassenaar bracht ook al geen soelaas. Naast een ontketende van Zwieten, rammelden Van Popta en Leijenaar de ballen van Steenstra gemakkelijk over de boven. Op 5-0 6-6 werd de zege nog even uitgesteld toen Leijenaar de bal kwaad uitsloeg. Met twee keer een zitbal van Van Zwieten, en een retourslag vanaf de boven door Van Popta, kregen Van Zwieten, Van Popta en Leijenaar voor de derde keer dit seizoen de kransen omgehangen.
Uitslag:
1. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta, Pieter Jan Leijenaar
2. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra, Hans Wassenaar

Dames hoofdklas

v.l.n.r.: Tuinenga, Monfils, Zeinstra

Bij de hoofdklasse dames stonden er acht parturen op de lijst in vrije formatie. Trio Ilse Tuinenga, Anna Monfils en Marrit Zeinstra gingen er in Minnertsga voor de vierde maal, van de vijf vf wedstrijden, met de kransen vandoor. Met een overwinning op 5-3, en twee zeges op 5-4 kreeg het wel meer tegenstand te verduren. In de eerste omloop werd ‘aartsrivaal’ Annet de Haan, Louise Krol en Sjanet Wijnia met 5-3 6-0 teruggewezen. In de eindstrijd kwam trio Aletta van Popta, Jeske Terpstra en Gerde Lycklama à Nijeholt na een 5-3 voorsprong nog angstig terug naar 5-4. Tuinenga was even de opslag kwijt, maar maakte met een zitbal op 5-4 6-0 een einde aan de partij.
Uitslag:
1. Ilse Tuinenga, Anna Monfils, Marrit Zeinstra
2. Aletta van Popta, Jeske Terpstra, Gerde Lycklama à Nijeholt
3. Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk, Jennie Terpstra

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *