Taxateur: ‘Kleine kans dat gestolen keramiek teruggevonden wordt’

Keramiekkenner en taxateur kunst en antiek Cees Broekhof schrok toen hij van de diefstal uit het museum in Leeuwarden hoorde. “Het is een kleine ramp.” Hij is vaak in Keramiekmuseum Princessehof geweest dat nationaal en internationaal goed bekend staat. Volgens hem is de kans klein dat de gestolen objecten terugkomen. De waarde van Chinees keramiek ligt hoog op het moment.

Cees Broekhof hoopt dat het museum snel foto’s verspreidt van de gestolen stukken. Gestolen keramiek is niet vergelijken met een gestolen schilderij, zegt Broekhof. Keramiek is gemakkelijker te verhandelen. Belangrijke stukken gaan vaak de grens over naar het zuiden.

Ook belangrijke keramiekstukken zijn vaak gemaakt in kleine series. Het is handwerk met kleine onderlinge verschillen. Het kan dan gaan om de beschildering, beschadigingen of andere afwijkingen.

Als dieven de objecten aanbieden aan een veilinghuis, zullen daar vragen gesteld worden over waar de goederen vandaan komen. “Klopt dat verhaal niet, dan gaan er alarmbellen rinkelen”, zegt Broekhuis.

Zwarte markt
De gestolen museumstukken kunnen ook worden aangeboden op de zwarte markt, of tegen een fractie van de waarde worden aangeboden aan een verzamelaar. Die is dan wel beperkt in wat hij ermee kan doen. Het kan niet aan anderen worden getoond, omdat het om gestolen stukken gaat.

De politie is maandag de hele dag bezig geweest met sporenonderzoek naar de inbraak in keramiekmuseum. Daarbij is ook een drone ingezet.
Er zijn elf stuks Chinees keramiek meegenomen, zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. Daarvan zijn er zeven teruggevonden in de buurt. Een deel lag kapot in de Doelestraat en ook in het museum zelf. Er missen nu nog vier stuks, vooral vazen.

Inbrekers verrast
Het lijkt erop dat de politie de dieven verraste. “Toen we eraan kwamen, waren ze al weg. In de omgeving lagen stukken keramiek. Vooral in de Doelestraat zijn op meerdere plekken scherven gevonden. Een groot deel van de buit is volledig kapot, gewoon kapot”, aldus Damstra.

De politie roept particulieren, maar vooral ook bedrijven in de omgeving van het museum op om bewakingsbeelden te bekijken. Verder worden de eigen bewakingsbeelden van het museum zelf ook meegenomen in het onderzoek.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *