Sjors Ultee: “Dit is de zwaarste periode in mijn trainerscarrière”

Degradatie komt steeds dichterbij voor SC Cambuur, dat onder leiding van trainer Sjors Ultee na de winterstop niet de weg omhoog heeft gevonden. Vrijdag spelen de Leeuwarders uit tegen FC Volendam.


Het doek kan dan nog niet vallen voor Cambuur, maar dat zou wel kunnen in de volgende wedstrijd tegen FC Utrecht. Al hangt het er wel vanaf of Cambuur zelf punten pakt en wat de ploegen boven de hekkensluiter doen.

Het verschil tussen Cambuur en tegenstander Volendam is groot. Tijdens de winterstop, na 14 wedstrijden, stonden beide ploegen onderaan. Cambuur was de nummer 17 met 8 punten en Volendam de nummer laatst met 6 punten.

Volendam draait het om
Hoe anders is dat nu. FC Volendam is na de 14e plaats geklommen en haalde 21 punten in de laatste 15 wedstrijden. De opmars begon de ploeg van Wim Jonk tegen Cambuur: in de eerste wedstrijd na de winterstop won het met 3-0 in Leeuwarden.
“Volendam heeft het knap om weten te draaien na de winterstop”, concludeert Ultee. “Ze scoren makkelijk en zijn in staat om te overleven in moeilijke wedstrijden, zoals tegen Ajax en Feyenoord.”

Cambuur staat negen punten achter op de 16e plaats, waarmee je rechtstreekse degradatie ontloopt. Dat lijkt moeilijk te worden, met nog vijf wedstrijden te gaan. Na FC Volendam speelt de ploeg van Ultee nog tegen FC Utrecht, Vitesse, Sparta en RKC Waalwijk.

Bangura ontbreekt
Vrijdag mist aanvoerder Alex Bangura bij Cambuur. Hij is geschorst én geblesseerd, maar kan later dit seizoen nog wel in actie komen, zo is de verwachting. “We zullen de komende weken moeten kijken hoe snel het gaat”, zegt Ultee daarover. Sekou Sylla vervangt Bangura vrijdag.
Verder wijzigt de Cambuurtrainer zijn opstelling niet, omdat hij tevreden is over hoe zijn ploeg Feyenoord partij bood afgelopen zondag.
Daar was Ultee goed over te spreken, maar hij geeft wel toe dat de huidige situatie van de club hem pijn doet. “Dit is de zwaarste periode in mijn trainerscarrière”, zegt de man die ook onder grote druk werkte bij Fortuna Sittard.

De grootste oorzaak voor de moeilijke periode is het ontbreken van overwinningen. “Die geven heel veel energie, voldoening en bevestiging. Dat is hier te weinig gebeurd. Dat merk je in mijn periode, maar ik voel bij andere stafleden en spelers dat het een opeenstapeling is van anderhalf jaar lang.”

Cambuur won slechts vier keer
Dit seizoen won Cambuur pas vier keer, maar in de tweede seizoenshelft van vorig jaar is die trend eigenlijk al ingezet. Toen won de club ook nog maar twee keer. “Voor de mensen die het al zolang meemaken en al anderhalf jaar hun stinkende best doen en de bevestiging niet krijgen, is het nog zwaarder.”

Hoewel Ultee op dit moment de zwaarste periode uit zijn carrière beleeft, blijft hij strijdbaar. En hij niet alleen, merkt hij. “Je moet energie vinden, elke training en elke dag weer. Dat lukt de jongens heel goed.”
Een voorbeeld daarvan zag de coach vorige week tegen Feyenoord. “Na Twente-uit stonden ze er weer tegen Feyenoord en ze rechten elke keer hun rug. Maar het wordt elke week lastiger om die energie terug te vinden.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *