Moreel appèl Commissaris Brok: Omgekeerde vlaggen moeten voor 4 mei worden weggehaald

De omgekeerde vlaggen die nog altijd overal hangen, moeten worden weggehaald, vindt Commissaris van de Koning Arno Brok. Met het oog op 4 mei roept hij iedereen op de vlaggen op te ruimen of weer normaal op te hangen.


Het stille protest loopt nu ongeveer een jaar. Veel omgekeerde vlaggen zijn inmiddels al weggehaald, zegt Brok. Hij wil met klem laten weten dat er ook ruimte moet zijn voor dit soort stille protesten. Maar met het oog op de 4 mei-herdenking en de bevrijdingsdagviering die tijdens de oorlog in Oekraïne een extra lading hebben, denkt Brok dat het passend is te vragen aan mensen die nog omgekeerde vlaggen hebben hangen, die nu weg te halen.

“Het effect en de kracht van het signaal is voorbij. Uit eerbied voor de mensen die willen stilstaan bij 4 mei en Bevrijdingsdag is het goed om te stoppen met de omgekeerde vlaggen”, vindt Brok. Omgekeerde vlaggen kunnen kwetsend zijn voor bijvoorbeeld oorlogsvoertuigen. Brok: “Het kan toch niet de bedoeling zijn om mensen te kwetsen.”

Woordvoerder Sieta van Keimpema van de boerenactiegroep Farmers Defence Force vindt dat de omgekeerde vlaggen moeten blijven hangen. De protesten moeten doorgaan, want er is niets ten gunste van de boeren veranderd.

Commissaris van de Koning Arno Brok ©Omrop Fryslân

Daar is Brok het niet mee eens. Er is best wel wat veranderd, zo vindt hij. Bij de laatste verkiezingen is een duidelijk signaal afgegeven. Brok doelt daarmee op de grote winst van BBB. “Er wordt nu gesproken over een landbouwakkoord en in Fryslân komt een nieuw coalitieakkoord.”

Brok noemt zijn oproep voor het weghalen van de omgekeerde vlaggen een uitnodiging of een moreel appèl om goed over na te denken. “Meer is het ook niet. Laten we alsjeblieft respect houden voor iedereen.”

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *