Podium SKS-kampioenschap 2023: 1 Grou, 2 Lemmer, 3 Heerenveen

Foto: Johan Span

Het kampioenschap voor Doarp Grou waardig afsluiten. Daarnaast het gevecht om een tweede en derde podium plek. Dat waren de ingrediënten voorafgaande de slotwedstrijd van het SKS-skûtsjesilen 2023 op het Sneekermeer.  Met een zevende plek in Sneek moest De Rienk Ulbesz genoegen nemen met een vierde plaats in het algemeen klassement.

 

Met de overwinning in Lemmer nestelde het Leeuwarder skûtsje De Rienk Ulbesz met schipper Willem Zwaga zich achter kampioen Doarp Grou op de tweede plaats. Op de tweede dag in de Baai van Lemmer liet het De Lemmer (3), Eernewoude (4) en Heerenveen (5) achter zich. Om de tweede plek op de slotdag van het SKS-kampioenschap 2023 te behouden moest Willem Zwaga zijn drie concurrenten achter zich houden. Het Leeuwarder skûtsje kwam 0,10 punt tekort voor het podium.

Heerenveen, de nummer vijf in het klassement, had van de concurrenten de beste start en rondde boord aan boord met Joure de bovenste ton met de pet. Leeuwarden raakte in een compacte middenmoot en maakte de ronding als negende. Heerenveen nam de koppositie over en zette de aanval in voor het podium.

Donkere wolken
Leeuwarden moest iets terrein prijsgeven en zag zijn podium plek in gevaar komen omdat ook Lemmer voor de Leeuwarders lag. Heerenveen verdedigde zijn koppositie met daarachter Joure en Sneek die aan een sterke opmars bezig waren. Huizum voer een sterke wedstrijd op een vierde stek en zou als derde eindigen. Zes skûtsjes liepen weg van het peloton welke werd aangevoerd door Akkrum, Lemmer en kampioen Doarp Grou. Leeuwarden bleef vastgenageld op een tiende plek. Halverwege de wedstrijd werden de Leeuwarders van het podium geknikkerd.

Er dreven nog meer donkere wolken boven Leeuwarden op het moment dat Eernewoude voorbij Huizum voer naar de derde plaats. Maar Leeuwarden zette bij de onderste ton de aanval in om zijn podium ‘virtueel’ te heroveren. Passeerde Lemmer, maar zag Eernewoude en Heerenveen verder het uit zicht verdwijnen.

De slag
Voor de wind deed schipper Willem Zwaga ‘de slag van het kampioenschap’. Zette steeds meer druk op Eernewoude dat vijfde lag en liet Lemmer weer achter zich. Met een zevende plek lag de strijd om het zilver en brons weer helemaal open. Grou en Sneek lagen nog dwars maar moesten De Rienk Ulbesz bij de ton voor laten gaan. Samen met Lemmer en Eernewoude vochten de Leeuwarders nu voor het zilver en brons.

Heerenveen
Op een enerverende slotdag voer het skûtsje van Heerenveen onbedreigd naar de overwinning. Sneek werd tweede voor Huizum als derde. Lemmer eindigde als vierde en voer naar het zilver in het algemeen klassement.  Heerenveen pakte het zilver voor Leeuwarden dat naar de vierde plek werd teruggewezen en 0,10 punt tekort kwam.

Uitslag
1. Heerenveen
2. Sneek
3. Huizum
7. Leeuwarden
8. Grou
9. Akkrum

Algemeen klassement
1. Doarp Grou, Douwe Azn. Visser
2. Lemmer, Albert Jzn. Visser
3 Heerenveen, Sytze Brouwer
4. Leeuwarden, Willem Uzn. Zwaga
5. Eernewoude, Sieberen van Terwisga
6. Akkrum, Pieter Meeter
7. Huizum, Johannes Hzn. Meeter

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *