Ploeg uit Utrecht roeit de Elfstedentocht om zieke mensen een buddy te geven
Twee buren uit Utrecht kwamen op het idee naar Fryslân te trekken om te roeien voor het goede doel. De één zit bij een roeivereniging, de ander heeft een stichting. De roeiers halen geld op om ernstig zieke mensen een maatje te kunnen geven om hun ervaring mee te delen.
De Elfstedentocht moest het maar worden, dacht initiatiefnemer en roeier Frank Reitz: “We wilden eerst de HT-race roeien maar daar waren we voor uitgeloot. Toen wilden we wel echt een uitdaging en de Elfstedentocht spreekt iedereen aan, ook wij Utrechters.”
Zestien roeiers zullen in de sloep in wisselende formaties de 200 kilometer afleggen. De één roeit alles, de ander een paar tientallen kilometers. Dat doen ze voor de uitdaging, maar ook voor het goede doel. Reitz zijn buurvrouw, Femke Riel, richtte de stichting Buddyhuis op. Zelf heeft ze zes jaar geleden borstkanker gehad en kreeg van haar oncoloog een ‘buddy’ toegewezen.
‘Buddy’s’
Dat is iemand die ook kanker heeft gehad en waar ze haar moeilijke periode mee kon delen. “Dat heeft mij echt steun gegeven in een moeilijke periode. Daarom heb ik de stichting opgericht, daar wordt nu bij vijf ziekenhuizen in het land gebruik van gemaakt. Mensen met een diagnose die veel impact maakt kunnen een ‘buddy’ toegewezen krijgen.”
Die ziekenhuizen zijn met name in het midden van het land. Riel hoopt ook snel ziekenhuizen in Groningen, Fryslân en Zeeland aan te sluiten bij de stichting.
In haar periode van ziekte heeft Riel veel hulp gekregen van Reitz en zijn vrouw Linda. Toen Frank met de kerstdagen voorstelde de tocht te roeien voor haar stichting hoefden zij dan ook niet lang na te denken.
Meer training
De ploeg heeft wel wat meer getraind dan anders voor de lange tocht. “Het is inderdaad echt een lange tocht en dat moet op duurvermogen, daarvoor kun je natuurlijk niet echt 200 kilometer trainen. Wel hebben we zo nu en dan wel een zondag extra in de boot gezeten. We denken dus dat we wel goed voorbereid zijn”, zegt Reitz.
De roeiers wisselen wat af en slapen op campings langs de route. De eerste etappe gaat tot Sloten. Tot nu toe hebben de roeiers 11.000 euro opgehaald. Ze proberen vrijdag weer aan te komen in Leeuwarden. De houten sloep is hier te volgen.