PC begint morgen later: niet eerder dan 12.00 uur

De PC begint morgen later dan gepland: niet om 9.30 uur, maar om 12.00 uur. En dat alleen als het weer het toelaat.

Bovendien worden in de eerste en tweede omloop sommige partijen niet op het Sjûkelân gespeeld, maar op een voetbalveld aan de Hertog van Saxenlaan.
Het heeft allemaal te maken met het weer. Morgen lijkt nog droog te beginnen, maar in de loop van de ochtend komen de buien al. Daar zit ook onweer en mogelijk hagel bij.
De receptie is pas om 10.00 uur in plaats van ’s ochtends vroeg en het terrein van het Sjûkelân gaat voor publiek pas om 11.30 uur open.

Op andere velden
Verder gaan een aantal partijen naar een andere plaats: in de eerste omloop zijn de partijen Bergsma – Van Zuiden en Steenstra – André van Dellen op het Sjûkelân, maar tegelijkertijd beginnen alle andere partijen in die eerste omloop in de velden aan de Hertog van Saxenlaan. Daar werd afgelopen donderdag ook al de keats-off gespeeld. Ook in de tweede omloop gaan sommige partijen naar andere velden.


Een tent voor het feest op de Voorstraat in Franeker © PC

Unicum
“Dit is wel een unicum”, zegt PC-voorzitter Ids Hellinga. “Er zijn twee dingen die spelen: het veld ligt er goed bij, maar het kan niet vijftien partijen dragen. Bovendien komt er een regengebied over Franeker, tussen 9.00 en 12.00 uur. Daar zitten heel dikke buien bij, met kans op onweer. Dan moeten we geen publiek naar Franeker halen.”
Daarom begint het kaatsen pas ’s middags. “Alleen heb je dan niet meer genoeg tijd om de partijen allemaal te kaatsen, dus daarom wijken we ook uit naar de voetbalvelden.” De toegang bij de velden aan de Hertog van Saxenlaan is gratis voor het publiek. Bij het Sjûkelân is er wel controle. Ook de rijtour door de stad met de winnaars van vorig jaar gaat niet door.

Geleerd van de geschiedenis
Volgens verslaggever Geert van Tuinen van Omrop Fryslân heeft de PC-organisatie van 2010 geleerd. “Dat was de bizarste PC in de recente geschiedenis. Want 1969 was nat, 1985 ook, maar 2010 sloeg alles. Ik heb taferelen gezien die je je niet kunt voorstellen. Het moest en zou doorgaan, maar met de kennis van nu, hadden ze de dag geannuleerd.”

Veiligheid van de spelers
Belangrijk aandachtspunt is ook de veiligheid van de spelers. In 2010, toen het veld vol lag met water, liep Alle Jan Anema bijvoorbeeld een zware kruisbandblessure op. Van Tuinen: “En de prijsuitreiking was die dag pas om 21.45 uur, het was al donker.”

Fotobijschrift: De toestand van het veld op it Sjûkelân
© Omroep Zilt, Lennard Geerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *