Jubileum Fries jacht Mercurius wordt gevierd met etentje op authentiek Makkumer serviesgoed
Het Friese jacht Mercurius heeft zijn 155-jarig bestaan op een bijzondere manier gevierd in Grou. Speciaal voor deze gelegenheid mocht er servies uit het Scheepsvaartmuseum gebruikt worden.
Het jacht was jarenlang eigendom van de Kingma Bank, later had ABN Amro het in bezit. Bij het 150-jarig bestaan hebben drie Friese liefhebbers van het schip de Mercurius gekocht.
Het jacht is ingeschreven als varen erfgoed. “Je kunt het schip wel in een museum zetten. Maar dan wordt het niet meer gebruikt zoals het bedoeld is”, zegt mede-eigenaar Bart Korvemaker. “Dit bootje moet gewoon varen, dat kun je wel zien.”
Het schip is gemaakt in 1968 door Eeltje Holtrop van der Zee, en wordt ook wel de Mercedes van de Friese jachten genoemd. “Van der Zee was een meesterbouwer, toen al een levende legende”, zegt Korvemaker.
Hardzeilwedstrijden
Leeuwarder koopman A. Houtsma kocht het destijds voor achthonderd gulden en gebruikte het schip om deel te nemen aan hardzeilwedstrijden. Na een aantal jaren zeilen met vele successen, verkocht hij de jacht in de jaren negentig van de negentiende eeuw aan J.W. Wachtels, ook uit Leeuwarden.
Later werd tabakshandelaar Taconis mede-eigenaar. Tussen 1914 en 1946 was het jacht in bezit van de familie Buisman die er veel prijzen mee won. Daarna kocht de Kingma’s Bank het, om te voorkomen dat het schip uit Fryslân zou verdwijnen. Vanaf toen werd het schip vooral voor de pleziervaart gebruikt.
Er wordt geproost op een behouden vaart
© Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Servies uit Fries Scheepvaart Museum
Een van de tradities rondom het schip wordt bij dit jubileum in ere hersteld. Na een traditioneel slokje, wordt er gegeten van het servies dat gemaakt is voor het 100-jarig bestaan van de Mercurius.
Het servies van Tichelaar Makkum mag bij elk vijfjarig jubileum gebruikt worden. Het is eigendom van de Kingma-stichting en wordt bewaard in het Fries Scheepsvaart Museum.
Mercurius aan de kade in Grou
© Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Ook de locatie waar het etentje plaatsvindt, het terras van Oostergoo, heeft een connectie met de historie van het scheepje. “Volgend jaar, 2024, heeft het schip 100 jaar lang hetzelfde schiphuis”, legt Korvemaker uit. “En dat ligt exact tegenover ons.”
Het gebruikmaken van het servies gaat wel onder één voorwaarde: na het eten moet het met de hand afgewassen worden.