Inbraak in Keramiekmuseum Princessehof: vier objecten weg, zeven kapot

Bij een inbraak in het Keramiekmuseum Princessehof aan de Grote Kerkstraat in Leeuwarden zijn kostbare stukken meegenomen. Ook zijn sommige stukken op de vlucht naar buiten kapotgegaan. Er zijn nog vier stukken weg. Het museum blijft de hele week dicht in verband met politieonderzoek. Het lijkt erop dat de dader of daders “specifieke kennis” hadden en wisten wat ze moesten hebben.

“Tijdens de vlucht zijn zeven voorwerpen gesneuveld”, zegt directeur Kris Callens. Deze voorwerpen zijn waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd geraakt.

Het museum is goed verzekerd, zegt Callens. “Dat moet ook als je zulke voorwerpen hebt. Die zijn niet eigendom van het museum, maar komen uit private of publieke collecties.” De inbraak volgt op een eerdere onsuccesvolle inbraak op 1 februari. Die vond plaats bij de tentoonstelling Feest! in het museum. De stukken die zijn meegenomen, maken deel uit van een installatie met wereldberoemd Chinees keramiek.

Inbraak via het dak
Er is vannacht mogelijk via het dak van het pand ingebroken. De politie kan niet zeggen of er één of meerdere daders zijn. Er is in ieder geval geen spoor van mogelijke daders. Een deel van de spullen werd mogelijk in de Doelestraat teruggevonden.

De politie kreeg rond 04.45 een melding van de inbraak. Vlak daarna is de politie met een hond door het pand geweest om te kijken of er nog mensen aanwezig waren. Dat was niet het geval, laat politiewoordvoerder Thijs Damstra weten.

Maatregelen aanscherpen
Callens benadrukt dat het tonen van de collectie nooit zonder risico is. “Het museum is een toegankelijke instelling. Geen bunker of kluis. Je maakt daarbij de afweging hoe en wat mensen kunnen zien. We willen dat internationale bruikleen mogelijk blijft in de toekomst. Op die manier houden we de standaard hoog”, zegt de directeur, die eraan toevoegt dat het museum de veiligheidsmaatregelen aanscherpt.

Het is voor het eerst in 105 jaar dat er is ingebroken in het museum.

De politie roept mensen op om zich te melden als ze iets hebben gezien of iets op camerabeelden hebben vastgelegd. De Princessehof hoopt op 21 februari weer open te gaan.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *