“Het blijft een risico als je zo’n brandend schip gaat verplaatsen”

© Kustwacht

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog houdt haar hart vast voor het verslepen van het brandende schip boven de Waddeneilanden. Haar collega Leo Pieter Stoel van Ameland deelt haar zorgen.

Volgens Rijkswaterstaat is het de bedoeling dat het vrachtschip deze zaterdag nog versleept wordt richting Schiermonnikoog. Nu ligt het schip nog tussen twee vaarroutes boven Terschelling.
Volgens weerman Jan Jonkman hebben de bergers deze zaterdag de beste kans om het schip te verslepen. “Morgen kunnen er windstoten komen van windkracht acht. Nu staat er windkracht vijf, zes, met vlagen van windkracht zeven boven Vlieland en Ameland.”
“Boven Schiermonnikoog staat windkracht vier, vijf. Daar is met de actuele zuidwestenwind meer luwte van de vastewal.”

“Iets brandends in de middenberm”
Het schip moet beslist versleept worden, zegt Ilze Rokven van Rijkswaterstaat bij RTV Noord. “Je kunt het vergelijken met een situatie op een snelweg waar iets brandends in de middenberm ligt. Dat willen we daar graag weg hebben. Dan leg je het tijdelijk ergens neer voordat het naar de garage gaat.”

Dit is de plek waar het schip naartoe gesleept wordt © Omrop Fryslân

De plek boven Schiermonnikoog is gekozen omdat het schip daar op grotere afstand van het scheepvaartverkeer ligt. “Verder ligt deze locatie relatief uit de wind vanwege de eilanden en er liggen geen kabels en leidingen, zegt Rokven.
Dat het schip nu versleept wordt, is een beslissing van Rijkswaterstaat en minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. Rijkswaterstaat heeft de eilandgemeenten vrijdag op de hoogte gebracht van de plannen.

Zo veilig mogelijk
“Ze hebben ons verzekerd dat ze echt alles doen om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen”, zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. “Dat is ook vanzelfsprekend. Maar we houden de vinger aan de pols en ons hart vast.”
Leo Pieter Stoel van Ameland wijst erop dat er veel schepen in de buurt zijn, die in kunnen grijpen als er iets mis gaat. “Vooral het feit dat er een oliebestrijdingsschip in de buurt is, is erg belangrijk.”
Het schip Arca van Rijkswaterstaat is daar speciaal voor in de buurt. Dat heeft twee zogenaamde veegarmen van ieder 15 meter lang. Het schip kan meer dan 1000 m3 olie opruimen.

De arm van MS Arca © Rijkswaterstaat

De burgemeesters worden goed op de hoogte gehouden over de risico’s en de veiligheid, zegt Ineke van Gent. En Leo Pieter Stoel is in de afgelopen dagen geregeld even naar het strand gegaan om naar het schip te kijken.
“Het leeft op het eiland”, zegt hij. “Eilanders laten zich niet snel in de stress jagen, maar iedereen is geïnteresseerd in het schip, en de ontwikkelingen. Ook op de nieuwe plek ligt het schip straks op 16 kilometer van Ameland. We blijven het met argusogen volgen.”

 

 

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *