Groep bewoners van Leeuwarder wijk Bilgaard maakt zich zorgen over nieuwe azc

Bewoners op de bijeenkomst © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Een groep bewoners van de Leeuwarder wijk Bilgaard maakt zich grote zorgen over het nieuwe asielzoekerscentrum dat gebouwd zal worden aan de Troelstraweg.

Dat bleek dinsdagavond op een bijeenkomst in de wijk. “Een azc naast een vliegbasis? Dat mag nooit doorgaan.”
Begin dit jaar ging de gemeenteraad van Leeuwarden akkoord met de vestiging van een Regionale Opvanglocatie, een zogenaamde ROL. Er komen 45 woningen voor 450 vluchtelingen op het terrein van Tuin naast de vliegbasis.
De Bilgaardbewoners begrijpen er niets van, zo vertelden ze in het wijkcentrum aan de Hooidollen. “Mensen uit oorlogsgebied die getraumatiseerd zijn, laat je toch niet wonen naast een terrein waar voor de oorlog wordt geoefend”, zo werd er gezegd. Bovendien zouden de vluchtelingen in een munitiezone wonen. “Dat is toch levensgevaarlijk.”


Bewoners op de bijeenkomst
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

“Juridische stappen”
De initiatiefgroep ‘Troelstraweg en omgeving’ wil graag dat de gemeenteraad haar besluit terugdraait. “Anders nemen we juridische stappen”, zegt Sietske Inberg van de groep. Ze woont aan de Vierhuisterweg bij de vliegbasis en merkt door de komst van de F-35 in 2019 een toename van geluidsoverlast.
Om de decibellen op het terrein van het nieuwe azc in kaart te brengen, komt er mogelijk een mobiel meetpunt. Op sommige plekken rondom de vliegbasis waar al sinds 2019 wordt gemeten, is het geluid gevaarlijk luid, zegt huisarts Foekje Kalsbeek die in Koarnjum woont. “Er zitten pieken bij van boven de 115 decibel. Dat gebeurt tientallen keren per maand en dat levert permanente gehoorschade op.”

Integratiewijk
De gemeente heeft Bilgaard aangewezen als integratiewijk voor de nieuwe bewoners van de ROL. Daar zijn ze niet blij mee. “Er wonen al veel buitenlanders in de wijk en we dragen al genoeg bij. Tegelijkertijd zijn hier ook veel problemen, bijvoorbeeld met drugsoverlast”, aldus Ingberg.
Een van de aanwezigen verwoordde het anders. “Er wonen hier al zoveel mensen met een andere achtergrond. Straks moeten we Arabisch spreken om met de buren te kunnen communiceren.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *