Frisia uit Leeuwarden, oudste boksschool van Nederland, bestaat 90 jaar

De oudste nog actieve boksschool van Nederland viert zijn jubileum: Frisia uit Leeuwarden bestaat 90 jaar. Op de school zaten grootheden als Rudi Koopmans, Lolle van Houten en Johan van der Meulen.


Het is in 90 jaar heel wat professioneler geworden bij Frisia. Piet Rozendaal is meer dan 20 jaar hoofdtrainer bij de club. Hij kan zich de boksschool nog herinneren van toen hij als 14-jarig jongetje naar een bovenwoninkje in de Monnikemuurstraat ging. “In een kamertje hadden ze wat touwen gespannen. Als je naar binnen ging, moest je door een luik. Dat luik moest wel weer dicht, want anders viel je naar beneden. En als we moesten douchen, gingen we op het plat dak staan en dan was het de koude douche erop. Je was niet anders gewend.”

De locatie aan de Tylkedam in Leeuwarden heeft meer voorzieningen. Een doek met foto’s is de Wall of Fame van de boksschool. “Hier staan veel bekende mensen op. Deze mannen, Jan Akkerman en Johnny van der Kooi, hebben mij hierheen gehaald”, wijst Rozendaal aan.

“Dit is mijn voorganger, Rudy Scheer. En dat is mijn broertje Jan. Die leeft niet meer, maar die bokste hier toen ook nog. En dit zijn jongens die veel hebben betekend voor de bokswereld.”
De bekendste foto is die van Rudi Koopmans in gevecht met Alex Blanchard om de Europese titel in 1982. “Dat is een heroïsche foto”, vindt Rozendaal. “Ik denk dat dat een van de allerbekendste gevechten is geweest van onze profsport in Nederland.”

Boks en Atletiek Vereniging Frisia is een club met een rijke historie. Maar ook met toekomst. “We staan er goed voor”, zegt Siep Jan Riedstra, voorzitter van Frisia. “We hebben nog nooit zoveel leden gehad. We hebben een stuk of twaalf wedstrijdspelers en tien trainers. De sfeer is goed en we hebben en heel mooi team. Over tien jaar bestaan we honderd jaar. Dan zijn we de koninklijke boksschool Frisia. Wie had dat verwacht?”

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *