VIDEO: Leeuwarden wil contact met laaggeletterden via brievenbus “Oh God, wat staat hier op?”

Speciale brievenbus in gemeentehuis.

Leeuwarden wil in contact komen met inwoners die niet goed kunnen lezen en schrijven. De gemeente telt zo’n 18.000 laaggeletterden die moeite kunnen hebben met brieven van de gemeente. Daarom is er een speciale brievenus geplaatst in het gemeentehuis. 

Gemeenten staan er om bekend dat ze vaak lange en wollige teksten schrijven. Lastig voor verschillende mensen, maar zeker voor laaggeletterden.

Leeuwarden wil haar brieven daarom makkelijker maken en vraagt  laaggeletterden om feedback.

Brieven die ze niet begrijpen kunnen ze retour sturen in de brievenbus. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met ze op om in gesprek te gaan over de inhoud.

De brievenbus werd officieel geopend door wethouder Nathalie Kramers en  taalambassadeur Harma Grupstra van Stichting ABC. Grupstra is zelf ex-laaggeletterd en snapt het belang van begrijpelijke brieven.

“Zodat iedereen het begrijpt. Laaggeletterde mensen zitten vaak in eenzaamheid, komen niet meer onder de mensen. Durven formulieren niet te lezen. Denken: “Oh God, wat staat hier allemaal op?” En gooien ‘m aan de kant. En dan lopen ze  heel wat mis. Want misschien kunnen ze daardoor schulden voorkomen.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *