Van tornado’s naar spreeuwen: fotograaf Erik Hijweege brengt spreeuwendans naar Natuurmuseum Fryslân

© Erik Hijweege

Met een beetje fantasie lijkt het net een zeehond, het andere beeld een haas en verderop een eend. De foto’s van fotograaf Erik Hijweege leggen een typisch natuurverschijnsel vast. Dansende spreeuwen die vormen in de lucht maken. Ze zijn te bekijken in de nieuwe tentoonstelling in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

DOOR TIMO JEPKEMA

Alle foto’s zijn gemaakt in de Houtwielen, een natuurgebied vlak boven de Grote Wielen bij Leeuwarden. In coronatijd zocht de uit Amsterdam afkomstige Hijweege een nieuw verschijnsel om te fotograferen.

Tornado’s
Normaliter ging hij namelijk met ‘stormchasers’ op pad in Amerika. Supercells, tornado’s of rolwolken: hij heeft ze allemaal op de gevoelige plaat gezet.
“Het grootste gevaar bij de spreeuwen is dat je helemaal wordt ondergescheten. Dat is tijdens het stormchasen wel anders.” Als een van de chasers tegen hem zei dat ze weg moesten gaan, was het dan ook serieus. “Dan kwam de tornado op ons af. Het zijn bliksemmachines.”


Een van de spreeuwenfoto’s van fotograaf Erik Hijweege
© Erik Hijweege

“Spreeuwenzwermen zijn het. Honderdduizenden. Echt een weergaloos gezicht, bij de Houtwielen dus.” Een vriend van Hijweege liet hem kennismaken met de spreeuwen in het natuurgebied boven de Grote Wielen. “Sommige van die wolken spreeuwen lijken ook echt op stormen. Ik fotografeer ze ook alleen als wolk, het is bijna poëtisch.”
In de coronatijd kwam de fotograaf er bijna elke avond. “Die vriend van mij liet me de slaapplekken zien. Het was spannend omdat soms de spreeuwen niet kwamen, dan sliepen ze in bomen bij een boerderij verderop. Dan ben je te laat.”

Ondergescheten
Na afloop nam hij altijd een douche. “Want ik ben nog nooit zo ondergescheten als destijds. Het is één grote wolk die over je heen komt en ze laten wel wat vallen.”

De spreeuwen komen uit alle richtingen naar de Houtwielen als Hijweege klaarligt in het gras om ze vast te leggen. “Het riet is een veilige plek voor ze.”

Het Natuurmuseum Fryslân is blij met de nieuwe tentoonstelling. “Het is voor het eerst dat wij met een Nederlands-Friese tentoonstelling werken”, zegt museumdirecteur Froukje Hernamdt.
Dat is ook te zien: de bordjes bij foto’s zijn in het Fries en het Nederlands te lezen. “Anders was dat wel Engels en Duits, nu kiezen wij voor het Fries.”

“Dit is echt een voorbeeld van dat je natuur en kunst met elkaar kunt verbinden. Al die verschillende beelden van al die grote wolken. Dat is kunst met een hoofdletter K.”


Erik Hijweege

Ook aan de jonge kinderen is gedacht. “Wij willen de kinderen vertellen over die vogels. Dat al die duizenden spreeuwen rondvliegen en ze niet botsen. Hoe kan dat? Daar gaan wij met kinderen mee bezig via een spelletje.”

Tentoonstelling
De tentoonstelling is vanaf zaterdag te bekijken en loopt tot en met 7 januari volgend jaar.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *