Spoor bij Leeuwarden ligt er komende zomer weken uit

© Omroep Leeuwarden

Treinreizigers in Fryslân moeten in de zomer van komend jaar weken op rij alternatief vervoer zoeken. In juni en juli rijden er over een periode van zes weken minder en soms zelfs geen treinen van en naar Leeuwarden.
Normaal plant spoorbeheerder ProRail groot werk zoveel mogelijk in weekenden en vakanties. Dan is het minder druk in de trein en hebben minder mensen er dus last van. Maar dat lukt niet meer.
Dat heeft meerdere oorzaken: een daarvan is een personeelstekort bij bedrijven die het werk moeten doen. Strukton, het bedrijf dat de klussen uitvoert met ProRail, heeft momenteel zo’n tweehonderd vacatures. De instroom van jonge mensen is beperkt, en bovendien is deze groep minder bereid in de weekeinden en avond te werken.

Veel projecten
Dat personeelstekort is niet nieuw, maar tegelijkertijd is er veel onderhoudswerk te doen. En dan zijn er ook nog projecten om de capaciteit op het spoor uit te breiden.
Het zal de komende jaren steeds vaker nodig zijn om ook in drukkere periodes aan het spoor te werken, zegt ProRail. Volgend jaar is dat dus al het geval in Fryslân, maar de jaren daarna ook regelmatig op andere plekken in Nederland.

Verkeersinfarct
“We moeten wel”, zegt ProRail in een reactie. “Om het spoor veilig te houden en om ook in de toekomst voldoende treinen te kunnen laten rijden.”
Het werk in Fryslân bestaat uit zes projecten in vijf weken, in juni en begin juli. “Veel mensen zullen daardoor met de bus of een ander alternatief van en naar hun werk moeten. Dat is niet hoe wij dat traditioneel willen.”
ProRail kan naar eigen zeggen echter niet anders, omdat het bedrijf een groot deel van het personeel in moet zetten voor grote spoorprojecten in Apeldoorn en Ede. Als dat werk daar niet wordt gedaan, zou dat “onherroepelijk tot een verkeersinfarct leiden”.

10.000 reizigers per dag
In Leeuwarden komt er groot onderhoud aan het spoor. Dat wordt uitgevoerd tussen 1 juni en 9 juli. Op doordeweekse dagen buiten de vakantie zijn er zo’n 10.000 reizigers per dag op station Leeuwarden. Die moeten nu dus rekening houden met overlast.
De hinder voor reizigers is niet in die hele periode hetzelfde, het zwaartepunt ligt tussen 17 juni en 9 juli. Dan rijden er helemaal geen treinen van en naar Harlingen, Sneek en Akkrum.
Verder vervangt ProRail een onbeveiligde spoorovergang in Deinum, daar komt een onderdoorgang. Er wordt ook spooronderhoud gedaan tussen Heerenveen en Steenwijk en tussen Akkrum en Wolvega. Ook de brug HRM103 aan de zuidkant van Leeuwarden krijgt onderhoud.

“Zure appel”
Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen, verantwoordelijk voor het spoor, is niet blij met de overlast. “Het is voor reizigers altijd vervelend als ze moeten omreizen of als bussen in plaats van treinen worden ingezet vanwege werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om treinen veilig over het spoor te kunnen laten rijden en dat is ook in het belang van de reizigers.”
Ze noemt het “een zure appel voor reizigers, maar wel eentje waar we helaas doorheen moeten bijten”.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *