OM wil jarenlange gevangenisstraffen voor verdachten, o.a. man (57) uit Leeuwarden, drugslab Drachten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen vier mannen, o.a. een 57-jarige man uit Leeuwarden, die ervan worden verdacht synthetisch drugs te produceren in Drachten.

Na een inval in een pand aan De Hemmen in Drachten in december 2022 werden meerdere productieruimtes voor synthetische drugs en een kantoor aangetroffen. In het drugslab was onder meer een destillatieopstelling gevonden met 389 liter vloeistof dat methamfetamine bevatte. De ketel was nog warm.
Uiteindelijk werden een 39-jarige man uit Nijega, een 57-jarige man uit Leeuwarden en twee mannen van 25 en 41 zonder vaste woon- of verblijfplaats aangewezen als verdachten.

Crystal meth
Die laatste twee zouden werkzaam zijn als ‘kok’. Op basis van informatie uit hun telefoons heeft het Openbaar Ministerie afgeleid dat zij meerdere keren drugs hebben geproduceerd in het pand aan De Hemmen.
“Op de foto’s en video’s zie je kristallen die zeer waarschijnlijk het eindproduct crystal meth zijn, dat vlak voor de inval door politie is opgehaald. Dit werd in elk geval niet aangetroffen bij de doorzoeking”, schrijft het OM.

‘Nauwe samenwerking’
Ook van de man uit Nijega en de man uit Leeuwarden kwam volgens het OM vast te staan dat ze betrokken waren bij het drugslab. “Van de Leeuwarder kan vastgesteld worden dat hij een sleutel had van het pand, dat hij de koks ontving, dat hij betrokken was bij de grondstoffen, dat hij geld ontving en dat hij langdurig in het lab is geweest. Ik merk dat aan als een nauwe en bewuste samenwerking met de medeverdachten.”
“De verdachte uit Nijega was betrokken bij de voorbereiding, bij de geldstromen, bij het faciliteren van de koks. Hij had een dusdanige positie dat hij kon bepalen dat er werd gefilmd. Bovendien was de bus waarvan hij als bestuurder gezien is aanwezig bij de productielocatie vlak voordat het eindproduct wordt gefilmd”, stelt het OM.

Drugsdumping
De man uit Leeuwarden zou ook drugsafval hebben gedumpt in Boelenslaan. De gemeente moest 30.000 euro uitgeven om het afval op te ruimen. Verder had de Leeuwarder een vuurwapen en hasj in bezit.
Tegen de Leeuwarder heeft het OM 78 maanden gevangenisstraf geëist. Bovendien wil het OM dat de man de schade van de dumping betaalt. Tegen de man uit Nijega werd 60 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro geëist. Tegen de ‘koks’ werd 48 maanden gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet 22 augustus uitspraak.

Fotobijschrift: Archieffoto drugslaboratorium
© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *