Nerveus ogend Aris onderuit bij Landstede Hammers

Aris Leeuwarden speelde zondagmiddag misschien wel zijn belangrijkste uitwedstrijd van het seizoen tegen Landstede Hammers in Zwolle. Bij winst konden de Friezen zich op eigen kracht plaatsen voor de Elite Gold. Een nerveus ogend Aris kon geen vuist maken en verloor met 93-76.

 

De top vijf teams die zich konden plaatsen voor de Elite Gold leek vorige week ‘op papier een zekerheid’. Heroes Den Bosch, maar ook ZZ Leiden, waren een zekerheid. Nummer drie Aris Leeuwarden leek daarvoor ook geplaatst door Yoast United de weg te versperren. Alleen uit het trio Donar Groningen, Landstede Hammers en Yoast United moest er dan nog één geslachtofferd worden.
Vinkentouw
De nummer zeven Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam zat echter met minder gespeelde wedstrijden op het vinkentouw. Met nog vijf (loodzware) wedstrijden te gaan, en door al zijn wedstrijden te winnen, kon Zeeuw & Zeeuw Feyenoord nog roet in het eten gooien. Het leek een onmogelijke opgave door o.a. wedstrijden tegen ZZ Leiden, Heroes Den Bosch en Donar Groningen. Maar ineens stond voor Rotterdam de deur weer op een kier. De Rotterdammers pakten daarvoor afgelopen zaterdag tegen de mannen uit de Sleutelstad het eerste cadeautje dankbaar uit.
De Leidenarren waren zo vriendelijk de meegenomen sleutel van de deur die toegang geeft tot de Elite Gold aan de Rotterdammers te overhandigen. In eigen huis wist het team van coach Toon van Helfteren de viervoudig landskampioen -en huidig nummer twee van de ranglijst ZZ Leiden, ‘verrassend’ te verslaan.
Weekend van de waarheid?
Dit weekend kan het weekend van de waarheid worden. Van de vijf teams (Aris – Donar – Zwolle – Yoast United – Rotterdam) worden er twee aan het eind van de rit veroordeeld tot het spelen in de Elite Silver. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord mag zich dan zaterdag geen nederlaag permitteren om uit bij Suns Den Helder punten te morsen. Yoast United lijkt nu het kind van de rekening te worden, maar gaat in Amsterdam winnen.
De wedstrijd van de week werd zondag gespeeld tussen Landstede Hammers (24 pnt.) en Aris Leeuwarden (25 pnt.). Bij winst van Aris is voor de Friezen alle kou uit de lucht. In eigen Kalverdome wist Aris de mannen uit de Hanzestad Zwolle met 79-69 te verslaan. Bij een eventuele nederlaag was het belangrijk om niet met meer dan 10 punten verschil te verliezen. Dit om bij gelijk eindigen onderling voorsprong te behouden.
Matige eerste helft
Kristinn Palsson opende voor Aris met drie benutte vrije worpen. De Hammers antwoorde met een 8-0 run en namen het initiatief. Bij 13-6 achterstand vluchtte Vincent van Sliedregt in zijn eerste time out. Keevan Veinot en de in het veld gekomen Kahron Ross pakten de draad weer op. Tom Kubank en Kaleb Warner vuurden twee bommetjes af naar 15-16. De Friezen wisten echter niet door te drukken en keken na een kwart spelen tegen een 25-17 achterstand aan.
Ook in de eerste minuten in het tweede kwart liet Aris zich de kaas van het brood eten. Het schot wilde niet vallen (25% tegen 50%) en de Zwollenaren liepen uit naar 34-19. Na een eerdere achterstand van 19 punten (44-25), werd de eerste helft afgesloten bij een stand van 32-32. Voor de Friezen was het zaak om deze terug te brengen naar -10 om bij gelijk eindigen in ieder geval onderling voordeel te behouden.
Na rust
Zwolle opende het tweede kwart waarna captain Tim Hoeve met twee lay-upjes antwoorde. Shaquille Doorson maakte zijn eerste puntjes en de Friezen brachten het verschil terug naar 55-41. De verdedigende stellingen werden ingenomen en Zwolle werd slordiger. Na een time out herpakten de mannen uit de Hanzestad zich en liepen weer uit naar 68-44. Met nog een kwart te gaan keken de Leeuwarders tegen een onoverbrugbare 73-47 achterstand aan.
Het laatste kwart kon dan ook op het spreekwoordelijke papier worden afgewerkt. Even leek het nog spannend te worden op het moment dat Aris terugkwam naar 88-69. De resterende 3 min. 30 sec. waren te kort om deze naar -10 terug te brengen. Aris wist het laatste kwart (22-27) nog wel te winnen. Eindstand: 93-76.
Kwartstanden: 25-17, 27-15, 21-15, 20-29.
Scores Aris Leeuwarden: Kristinn Palsson 16, Tim Hoeve 13, Kaleb Warner 12, Tom Kubank 9, Keevan Veinot 8, Shaquille Doorson 6, Kahron Ross 6, Bob Berghuis 3, Reinder Brandsma 3.
Voor de Friezen zijn er nog twee thuiswedstrijden te gaan. Zaterdag 11 februari speelt Aris in eigen Kalverdome tegen de ongeslagen koploper Heroes Den Bosch. Een week later wordt het nationaal deel van de BNXT League afgesloten tegen Donar Groningen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *