Merijn Tinga uit Leeuwarden promoot statiegeld met surftocht van 1.800 kilometer op plasticflessenplank

Meer dan 1.800 kilometer heeft hij afgelegd op een surfplank van onder andere plastic flesjes.
Deze week kwam de Leeuwarder milieuactivist Merijn Tinga aan in Londen, na een surftocht van ruim een maand. Dat zijn surfplank bestond uit plastic flesjes, opgevist uit de rivier de Theems, is niet zomaar: hij wil het nut van statiegeld promoten. In het Verenigd Koninkrijk zit geen statiegeld op plastic flesjes en blikjes, zoals in Nederland wel het geval is.
Zijn avontuur begon op 17 juni in Oslo. Na zijn soms helse tocht – met storm Poly tussendoor – heeft Tinga (51) in London een brief overhandigd aan de Britse minister Richard Benyon over het sneller invoeren van statiegeld. Dat deed hij mede uit naam van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds.
“De echt verantwoordelijke minister durfde het niet aan. Uiteindelijk heeft een andere minister, Lord Benyon, de brief aangenomen. Die heeft ook direct gezegd: ‘kom maar terug in september’. Ze hadden er nu een gezicht bij en zagen dat het niet zo eng was.”
De Waddenzee © Omrop Fryslân,
Simone Scheffer
Zware tocht
De laatste anderhalve week van zijn tocht was zwaar, vertelt Tinga. “Na Texel had ik eigenlijk alleen nog maar tegenwind.”
Een bijzondere tocht was het stuk van het Duits Waddeneiland Borkum naar Texel. “Langs alle Waddeneilanden, 130 kilometer. Ik heb zeventien uur achtereen op de windsurfplank gestaan. Volledig uitgeput ben ik onder mijn zeil gaan slapen op Texel.”
Zwerfafval
Tinga vertelt dat hij onderweg veel zwerfafval tegengekomen is. “Vooral toen ik uiteindelijk in Engeland kwam, daar rijst het echt de pan uit. Zoals waar ik bij de Theems naar binnen kwam, dat was ongelooflijk.”
Zijn tocht heeft voor vernieuwde aandacht gezorgd in het Verenigd Koninkrijk. “We zijn op de BBC uitgezonden met een groot item. Dat heeft voor veel aandacht gezorgd. Daarmee kunnen we onze missie om statiegeld snel ingevoerd te krijgen in Engeland meer kracht bijzetten, zeker als ik in september nog eens mag komen.”
In september zal hij de verantwoordelijke milieuminister wel ontmoeten. “Dan overhandigen we de brief die we al bedoeld hadden voor Rebecca Pow, hopelijk met nog tienduizenden handtekeningen extra door de aandacht van de Britse media.”
Britten
De Britten zelf zijn volgens Tinga al lang klaar voor deze stap. Volgens hem is driekwart van de Britten voor statiegeld op kleine plastic flessen. “Er is enorme steun voor statiegeld, iedereen met wie ik spreek begrijpt niet dat het er niet allang is. Ik zie daar nu dezelfde discussie als toen we hier in Nederland statiegeld op kleine flesjes probeerden in te voeren. Ik probeer te helpen en daar nu een versnelling in aan te brengen.”
Tinga maakt de oversteek in september weer. Of hij dat dan weer op de surfplank doet, weet hij nog niet. “Ik ga waarschijnlijk niet weer surfen, al lijkt me dat wel heel mooi.”
Fotobijschrift: Merijn Tinga, © www.sprekershuys.nl