Luchtmachtoefening Frisian Flag gaat weer van start: dit kun je verwachten

© Defensie

De grote internationale luchtmachtoefening Frisian Flag staat op het punt van beginnen. De komende twee weken vliegen 35 vliegtuigen twee keer per dag een missie.

DOOR HAYO BOOTSMA

Normaal gesproken wordt Frisian Fag in het voorjaar georganiseerd. Dat was dit jaar niet mogelijk, omdat beide start- en landingsbanen eruit lagen in verband met renovatie.
De eerste deelnemers druppelen vanaf donderdag binnen. Het gaat om toestellen uit zeven verschillende landen. Niet alle deelnemers komen naar Leeuwarden: zo vertrekken de Deense F-16’s vanaf hun thuisbasis en zetten de Britten een vliegdekschip in dat op de Noordzee ligt. Een radarvliegtuig doet mee vanaf de Franse thuisbasis.

Frisian Flag 2022 © Defensie.nl

Overlast
“Er zijn inderdaad minder toestellen hier in Leeuwarden”, zegt oefenleider majoor Marcel Burgers. “Dat scheelt altijd iets voor de geluidshinder. Maar goed, geluid wordt er sowieso geproduceerd en we proberen dat zoveel mogelijk te beperken voor de omgeving.”

Voor de deelnemers zelf is het jammer dat een aantal vanaf een andere basis opereren. “De kracht van zo’n oefening is juist dat je van elkaar leert. Het gaat dus vooral om de debriefing. Daarom doen we dat nu via een videoverbinding.”
Er wordt twee keer per dag gevlogen. ’s Ochtends begint het vliegprogramma om 9.30 uur en dat duurt een uur. ’s Middags gaan de vliegtuigen de lucht in van 13.30 tot 14.30 uur. ’s Avonds wordt er niet gevlogen.

Nederlandse militair tijdens Frisian Flag 2022 © Defensie.nl

Ook boven land
Het oefengebied bevindt zich vooral boven de Noordzee. In de tweede week wordt dat gebied uitgebreid boven land. Het gaat dan om de provincies Fryslân en Groningen en delen van Noord-Holland, Drenthe en Overijssel. Dat was in vorige edities niet het geval. Het is wel noodzakelijk, zegt Burgers. “We kunnen dan beter oefenen met de F-35’s.”

Parkeren
Het parkeren voor spotters (mensen die de vliegtuigen fotograferen) aan de kant van de basis die aan Marsum grenst, gaat deze keer anders. Normaal gesproken kan de auto worden geparkeerd in een weiland naast de weg bij de spottersbult bij Marsum. Dit jaar is dat echter niet mogelijk. De weg naar de bult is afgesloten voor verkeer. Bovendien is de grond te nat om daar auto’s te plaatsen.

In overleg met de gemeenten en de provincie is besloten dat auto’s langs de weg van Marsum naar Ingelum mogen staan. Parkeren op het fietspad is verboden. Ook wordt nadrukkelijk gevraagd de auto niet in Marsum neer te zetten, om daar overlast te voorkomen.
Aan de kant van de basis die aan Jelsum grenst, geldt dat auto’s aan de kant van de parallelweg mogen staan. Ook daar moet ruimte overblijven voor fietsers en wordt gewaarschuwd goed rekening te houden met het verkeer op de provinciale weg.


De verkeersmaatregelen voorafgaand en tijdens Frisian Flag
© Defensie.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *