Fries Landbouwmuseum kan nu ook de boerderij door de ogen van Ruurd Wiersma tonen

Het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden heeft voortaan ook twee schilderijen van de schilder Ruurd Wiersma. De Ottema-Kingma Stichting heeft de werken aangekocht en geeft ze voor lange tijd in bruikleen aan het museum.

De twee schilderijen zijn in 1973 gemaakt en horen bij elkaar. Op beide werken staat de boerderij centraal. Het ene werk laat een Friese boerderij zien, de andere een moderne boerderij, naar Amerikaans voorbeeld.
Schilder Ruurd Wiersma (1904-1980) kreeg inspiratie voor het werk nadat hij op televisie een eerbetoon aan de boerderijtypes had gezien. Volgens het Fries Landbouwmuseum komt het werk uit de betere tijd van Wiersma en zijn ze in de typerende naïeve stijl gemaakt. Zijn kunst wordt de laatste tijd steeds meer gewaardeerd.
Het schilderwerk van Wiersma hangt nu in het voorhuis. Het Fries Landbouwmuseum is al een tiental jaren bezig om een collectie schilderijen van boerderijen aan te leggen. Maar van Wiersma had het museum nog niets.

Ottema-Kingma Stichting
De Ottema-Kingma Stichting is opgezet om kunst- en cultuurhistorie in Fryslân te bevorderen. Het verwerft objecten en verzamelingen die van belang zijn voor de openbare collecties in Fryslân. De stichting heeft een collectie van meer dan 30.000 objecten, die aan talloze musea en erfgoedinstellingen in bruikleen zijn gegeven.

Fotobijschrift: Eén van de schilderijen van Ruurd Wiersma
© Fries Landbouwmuseum

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *