Iraniër krijgt vier jaar cel en tbs voor steekpartij bij Leeuwarder station

Een 40-jarige man uit Iran is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging.  Hij stak op 19 juni 2020 de Koerdische activist Sadegh Zarza bij het Leeuwarder station neer. 

Het slachtoffer werd maar liefst 22 keer gestoken met een groot mes. Hij raakte gewond aan zijn hoofd, borst, buik en arm en is vrijwel blind aan één oog. Tientallen omstanders waren getuige. Rezgar P. heeft het steken bekend.

‘Gehersenspoelde huurmoordenaar’
Sadegh Zarza  en P. zouden elkaar voor het eerst ontmoeten. De vader van P. en het slachtoffer waren ooit klasgenoten in Iran. P. woonde sinds een paar maanden in Rotterdam. Het slachtoffer wachtte hem op bij het treinstation en werd in en buiten zijn auto gestoken.

De Leeuwarder denkt dat er een politiek motief is. Hij woont sinds 1985 in Nederland. Hij was vroeger in Europa voorzitter van de Koerdische Democratische Partij Iran. Deze partij is verboden in Iran. Volgens Sadegh Zarza is P. “een gehersenspoelde huurmoordenaar” en getraind in het misleiden van anderen.  De rechter ziet voor deze visie geen aanknopingspunten.

Eerder nog twaalf jaar
Het hof gaat net als het Openbaar Ministerie uit van poging tot moord. Het OM eiste in hoger beroep een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. P. werd in 2021 door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en geen tbs-behandeling.

Verminderd toerekeningsvatbaar
P. stelt dat hij bij de steekpartij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Volgens het hof kan zijn daad hem in verminderde mate worden toegerekend. P. werd gedreven door “psychische waan” bij zijn handelen, aldus de rechters.

Het Pieter Baan Centrum kon aanvankelijk geen stoornis bij P. vaststellen, maar stelde voor het hoger beroep een nieuw rapport op waarin schizofrenie naar voren komt. De deskundigen sluiten uit dat P. zijn mentale problemen acteert.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *