Harry van der Molen: “Het Kamerwerk is tegenwoordig gewoon niet te doen”

“Er moet écht iets gebeuren in Den Haag. Er vallen nu zoveel Kamerleden uit door de werkdruk, dat je kunt stellen dat het Kamerwerk vandaag de dag gewoon niet meer te doen is.” Dat stelde CDA’er Harry van der Molen uit Leeuwarden die op 22 december 2022 afscheid nam van de Tweede Kamer, zondag in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân.

Van der Molen pleit voor veel meer ondersteuning voor Kamerleden. “Als een minister naar de Kamer komt, neemt hij 35 medewerkers mee. Als Kamerlid moeten we het met een halve doen. Dat kan niet. Op deze manier is het parlementaire werk menselijk gezien simpelweg niet te doen, of u moet negentig procent van het werk laten liggen. Dat kan natuurlijk niet.”

Ook het uitbreiden van de Kamer van 150 naar bijvoorbeeld 200 leden, ziet Van der Molen niet weg als een oplossing. “Het gaat daarbij om een aanpassing van de grondwet en dan ben je zomaar acht jaar verder. Dan zou ik het belangrijker vinden om met een heel nieuw kiesstelsel te komen waarin de kiezer een veel directere band heeft met ‘hun eigen’ vertegenwoordigers uit de regio. Dat zou voor de politiek heel goed zijn.”

Verder wees Van der Molen ook nog op het Duitse parlementaire systeem. Daar vergaderen ze afwisselend een paar weken wel en dan weer een paar weken niet. Dat geeft iedereen de kans om het land in te gaan en ook nog een beetje een normaal leven te hebben voor o.a. contact met de achterban.
“Het Haagse vergaderritme moet anders. De dagelijkse mediahectiek maakt ‘Den Haag’ compleet gek”, zo concludeerde de afscheid nemende parlementariër.

Op 1 februari begint Harry van der Molen als directielid van Firda, het nieuwe Friese ROC voor middelbaar beroepsonderwijs, dat ontstond door een fusie tussen Friese Poort en Friesland College.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *