Eric Lansu volbrengt tocht van 1200 kilometer in de rolstoel: van Zwitserland naar Leeuwarden

Eric Lansu heeft zijn tocht van 1200 kilometer van Zwitserland naar Fryslân in de rolstoel volbracht. Met zijn prestatie voor het goede doel wil hij laten zien dat mensen met een beperking nog volop meedoen in de samenleving.

“Ik vergeet dit nooit weer”, zegt Lansu, als hij zaterdag op het station van Heerenveen staat. Het is de laatste dag van de tocht. Nog dertig kilometer van Heerenveen naar Leeuwarden.

Lansu pakt op het station zijn spullen bij elkaar. Achter zijn rolstoel zit een kar waarin zijn kleding en slaapspullen liggen. Aan de zijkant hangt een wit spandoek met zwarte letters: ‘Onbeperkt Friesland, 1200 kilometer’. De Zwitserse en de Friese vlag maken het geheel af. Zo gaat hij richting Leeuwarden.

Diepe indruk
Vooral de ontmoetingen onderweg zullen Lansu bijblijven, denkt hij. “Ik mocht in Arnhem een schoolklas van kinderen met een beperking toespreken. Dat maakte diepe indruk, want zij begrijpen precies wat je doorstaat. Eindelijk word je dan begrepen, maar krijgen zij ook een gevoel van eigenwaarde. Daar heb ik een paar traantjes weggepinkt.”

Lansu sportte vroeger veel, maar door een fietsongeluk belandde hij in een rolstoel. De knop ging meteen om bij hem en hij wilde laten zien dat hij nog gewoon volop kan meedoen.
“Als je mensen in een rolstoel ziet, moet je niet denken dat die niks meer kunnen”, zegt Lansu. “Wij kunnen gewoon net zo goed meedoen als anderen. Misschien zelfs wel beter.”

Monstertocht
Om te laten zien dat hij dat kan, legde Lansu een tocht van 1200 kilometer af in drie weken. Het was een mooie ervaring, zegt hij. Toch is er wel wat pijn. Lansu tapet voor de laatste kilometers zijn handen extra goed in. “Maar de meeste pijn heb ik in mijn rug en mijn heupen. Je gaat constant heen en weer en dat doet zeer.”

Meelopers
Tijdens de laatste kilometers lopen zes mensen mee. “Ik heb diep respect voor Eric”, zegt Douwien Hofstra. Zij loopt samen met haar man Ben Bloemink mee naar de eindstreep. “Er zijn er genoeg die nog niet eens die afstand kunnen lopen, laat staan rollen. Ik vind het fantastisch dat hij dit heeft gedaan.”

Fotobijschrift: Eric Lansu volbrengt tocht van 1200 kilometer in de rolstoel: van Zwitserland naar Leeuwarden. © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *