Een helm dragen op de fiets moet normaal worden, dat is de boodschap van de dag van de fietshelm

Op de dag van de fietshelm wordt aandacht besteed aan het belang van de helm in het verkeer. Deze keer draaide het vooral om de verkeersveiligheid voor kinderen. Op basisschool LSV in Leeuwarden krijgen de kinderen van groep 3 woensdag les van traumachirurg Jeroen Poos van het MCL. Hij legt de kinderen het belang van de helm uit. In het ziekenhuis ziet de chirurg namelijk veel fietsongelukken, met in 25 procent van de gevallen letsel aan het hoofd.

“Botten kun je makkelijk repareren met operaties of met gips. Maar hersenen met letsel herstellen soms niet of het duurt heel lang”, legt Poos uit. “Dat kunnen we voorkomen met een helm.”

Jong geleerd, oud gedaan
Uit cijfers van het CBS bleek dinsdag dat met name senioren slachtoffer zijn van verkeersongelukken, maar onder het mom van ‘jong geleerd, oud gedaan’ kregen de kinderen uit groep 3 woensdag uitleg over de helm. “Ze zijn in de leeftijd dat ze net aan het fietsen zijn, dus ze leren het nog”, vertelt Poos. “We moeten bij hen proberen de norm te stellen dat fietsen met een helm erbij hoort en dat het verstandig is.”

Volgens Poos moeten ouderen ook het goede voorbeeld geven: “Als iedereen een helm draagt, wordt het normaal.”

Toch is Poos niet voor een helmplicht in het verkeer: “Ik denk wel dat het iets is wat mensen zelf moeten doen. Niet een plicht, want we hebben verplichtingen genoeg. Dat wekt alleen maar afweer op.”

Helmen voor kinderfietsenplan ANWB
Ook de Provincie besteedde aandacht aan het belang van de helm op deze dag. 250 helmen werden bij een fietswerkplaats in Leeuwarden uitgedeeld aan vertegenwoordigers van drie verschillende werkplekken voor het kinderfietsenplan van de ANWB.

“Het idee is om tweedehandsfietsen die ergens in een schuur staan te verstoffen, op te knappen en weg te geven aan gezinnen die te weinig geld hebben voor een fiets”, vertelt Dennis Roskamp van de ANWB. “Met als doel dat een kind kan fietsen, maar ook naar sport kan gaan of de fiets kan gebruiken bij bijvoorbeeld een eerste bijbaantje.”

Zeer belangrijk
Volgens Roskamp zijn ook de helmen belangrijk voor het plan: “Zo kunnen we een combinatie maken van fietsen én veiligheid.” Gedeputeerde Avine Fokkens overhandigde de helmen aan de vertegenwoordigers van de werkplekken uit naam van de provincie. “Wij vinden het heel belangrijk om daar aandacht aan te geven. Juist aan ouderen of jongeren, omdat dat kwetsbare groepen zijn.”

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *