Doorbraak van de haven verbindt Leeuwarder wijk Middelsee met Van Harinxmakanaal

Bewoners van de nieuwe Leeuwarder woonwijk Middelsee kunnen voortaan vanaf hun huis het Van Harinxmakanaal opvaren. Op feestelijke wijze is de doorbraak van de haven geopend.

Dat betekent een mijlpaal in de aanleg van de wijk, want een haven is een van de bijzonderheden van Middelsee, vindt wethouder Hein de Haan.
“Middelsee is een hele grote nieuwbouwwijk die geïnspireerd is op de Friese steden. Wat alle Friese steden gemeen hebben is dat ze aan het water liggen. Water is ook voor Middelsee heel belangrijk.” Daarom is de opening van de haven van belang, zegt hij. “Nu is echt de verbinding gemaakt met de rest van het Friese water.”

Met 2.200 meter aan te leggen walkanten met horeca en culturele voorzieningen moet de wijk een bijzondere plek worden om te wonen. In totaal worden er 3.200 huizen gebouwd.

De grootste uitdaging voor de bouwers van de wijk zijn de grond en het weer, zegt projectleider Remco Huismans van Van Spijker Infrabouw. “Vooral de klei en de weersomstandigheden van het afgelopen jaar maakten het wel tot een uitdaging.”

Daar is ook flink wat werk en materiaal voor nodig. “1.800 heipalen, inmiddels 900 meter kademuur en zo’n beetje 3.000 ton stortsteen. En dat in een heel kort tijdsbestek.” Al het werk loopt voorlopig op schema.


Ut de wijk Middelsee kun je nu het Van Harinxmakanaal op
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *