Baggeren van kanaal in Leeuwarden lastiger dan verwacht door kabels in het water

Het baggeren van het Nieuwe Kanaal in Leeuwarden is lastiger dan verwacht. Dat heeft volgens de aannemer te maken met een aantal niet in kaart gebrachte elektriciteitskabels die in het water liggen.

DOOR TIMO JEPKEMA

Delen van het kanaal kunnen daardoor zelfs helemaal niet worden gebaggerd. Het Nieuwe Kanaal ligt aan de Emmakade, tussen de zuivelfabriek van FrieslandCampina en de Blokhuispoort. Het water moet weer op een diepte van 2,30 meter worden gebracht. De laatste keer dat er op die plek werd gebaggerd, was voor 1964.

Vooraf is door aannemer Jelle Bijlsma in kaart gebracht welke elektriciteitskabels door het kanaal liggen, maar daar was een hoop onduidelijkheid over. “De locaties weten we wel, maar niet hoe diep ze liggen”, zegt projectleider Sipke Koopmans. Die kabels zijn er waarschijnlijk na de Tweede Wereldoorlog in gekomen. “Daardoor is niet helemaal duidelijk hoe diep ze zitten.”

Bij het aannemen van de klus werden door de gemeente gegevens aangeleverd over wat er allemaal in het kanaal ligt, maar veel informatie ontbrak. “We zijn weken bezig geweest met de voorbereiding en om in beeld te brengen waar de kabels precies liggen.”

Netbeheerder Liander had over een aantal kabels geen informatie. “Je gaat er wel vanuit dat bekend is waar wat ligt, maar dat is dus niet zo”, zegt Koopmans.


Druk aan het baggeren © Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Geen plan van aanpak
Woordvoerder Marloes Hulstijn van Liander laat weten dat het eigenlijk de taak van de gemeente is. “De gemeente is verplicht om die kabels goed in beeld te brengen. De opdrachtgever is verplicht om fysiek onderzoek te doen. Het kan namelijk zo zijn dat kabels in de loop van jaren wat verschoven zijn.”

Op basis van het onderzoek moet de gemeente een plan van aanpak aanleveren, maar dit is in dit geval niet gebeurd. “Wij missen de juiste cruciale informatie om groen te licht te geven om binnen vijf meter van de kabels werkzaamheden uit te voeren.”

Voornamelijk bij de Tweede Kanaalsbrug liggen een een hoop elektriciteitskabels. Daar kan de aannemer dan ook niet goed baggeren. Die zal proberen om op die plaats op een andere manier het slijk weg te krijgen.

Koopmans pleit ervoor dat netbeheerders beter in kaart brengen hoe diep kabels liggen. “Als we zo’n kabel raken, zijn we aansprakelijk. Dan zit de hele stad zonder stroom.”

De werkzaamheden lopen geen vertraging op door de onduidelijkheden over de kabels, eind juni moet de baggerput klaar zijn.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *