Aris verliest ook derde wedstrijd na over time tegen Leiden

Aris Leeuwarden verloor zijn eerste twee wedstrijden in een best off five serie tegen ZZ Leiden om het kampioenschap van Nederland. Zondag stonden de Friezen voor een schier onmogelijke opgave om de rollen nog om te draaien. Maar de Leeuwarder Leeuw brulde als vanouds in de vijf Mei Hal. Na verlenging verloor Aris andermaal met banddikte.

 

ZZ Leiden, de landskampioen van het seizoen 2020/21 en de runner-up van 2021/22, was in een best off five serie in de eerste twee wedstrijden te sterk voor Aris Leeuwarden. Twee wedstrijden die de weg moesten plaveien naar een plek in de halve finale om het Nederlands kampioenschap. Na twee nipte nederlagen (OT 99-93 en 64-72) stonden de Friezen zondag voor een schier onmogelijke taak deze hobbel te nemen. In een gelijk opgaande strijd verloor Aris voor de tweede keer na overtime, nu met 98-94.
BNXT play-off tegen Charleroi
Om uitschakeling te voorkomen moest er zondag in een do-or-die wedstrijd dan ook worden gewonnen. Bij verlies stroomt het team van Vincent van Sliedregt in bij de BNXT play-off. Tegenstander is dan Spirou Basket Charleroi dat Circus Brussels Basketbal uitschakelde. Aris verloor twee keer een wedstrijd in de Elite Gold (84-99 en 83-78) van Spirou Charleroi.

Gelijk op
Na de 4-0 voorsprong kwam Aris na een bom van Kristinn Palsson gevolgd door een dunk van Shaquille Doorson op 4-5. Minutenlang werd het een puntje-puntje wedstrijd. Via 13-14 na zes minuten spelen en 17-17 vuurde Tom Kubank de Friezen naar 17-19. Met de ‘Aris Bank’ in het veld werd het eerste kwart met een 19-19 gelijke stand afgesloten.

Hoop
ZZ Leiden opende het tweede kwart met een spetterende dunk van Deion Hammond. Kubank antwoordde sterk met een tweede bom vanaf Down Under. Tim Hoeve en Reinder Brandsma zetten de Friezen daarna op een verdiende 22-26 voorsprong. Na een time-out van Leiden gaf Brandsma het antwoord naar 22-28. Tim Hoeve vuurde zijn eerste bommetje af naar een grootste voorsprong van 22-31. Het 0-9 run feestje werd verder gevierd met een BOEM van Doorson. Na een lay-upje van Keevan Veinot (26-37) vluchtte Leiden coach Douglas Spradley andermaal in een time-out. Bij Leiden was het David Collins die zijn team op de been hield. Aris hield alle hoop op een vervolg wedstrijd in leven bij een 30-39 ruststand. Aris wist 5/16 drietjes te scoren terwijl Leiden nog op 0/8 stond.

Vloer
Leiden opende na rust met een 5-0 run. Aris antwoordde met gelijke munt. Schutter Veinot met een bommetje en een and-1 Een drietje van Veinot gevolgd door een score schuurde de vloer uiteen. Na de reparatie verzilverde Veinot de bonus naar 35-45. Na de 41-50 voor Aris kreeg Leiden plotseling de geest. Gesteund door slordig balverlies van Aris kwam Leiden terug naar 48-50. Van Sliedregt greep in waarna Veinot en Palsson vier puntjes op rij produceerden. Palsson liep daarbij een blessure op en even naar de kant verdween. De ‘Jordan van de Wâlden’ Reinder Brandsma buffelde zijn puntje ook bijeen. Ook het drietje van Jason Dourisseau was een welkom geschenk. Met een 5-0 runnetje van Leiden werd het derde kwart afgesloten met nog een minimale 60-62 voor de Friezen.

Duurder
Na twee minuten spelen in het laatste kwart nam Leiden weer voorsprong: 65-64. Dourisseau vuurde twee welkome bommetjes af en draaide de rollen weer om naar 67-70. Het was duidelijk dat de spanning steeds verder opliep, de fouten stapelden zich op en de puntjes werden duurder. Bij een stand van 72-73 was het Maarten Bouwknecht die Leiden met een drietje weer op voorsprong zette. Na een drietje van Palsson, en een score van Veinot naar 76-78, vluchtte Spradley in een time-out. Er waren nog 1 m. 58 sec te spelen. Doorson pakte een belangrijke rebound die Kahron Ross verzilverde naar 79-81 met nog 11 seconden op de klok. Na zijkant maakte Leiden vijf seconden later met 81-81 weer gelijk. Een laatste poging van Veinot bereikte de ring niet. Over time moest ook nu weer de beslissing brengen.

Over Time
Wie dan het eerst scoort wint de wedstrijden volgens oud recept. Helaas was dat deze keer niet van toepassing. Reinder Brandsma opende vanaf de vrije worplijn. Warner vuurde een bom af naar 81-85 en was er nog alle hoop op een vierde wedstrijd. Maar met nog 2 m. 30 was er nog steeds evenwicht: 85-85. Met scores om-en-om ging de laatste minuut in bij een 90-89 stand. Na balverlies leek Luuk van Bree Collins Leiden vanaf de vrije worplijn naar veilige haven te schieten: 96-91. Maar Veinot liet de Leeuwarder Leeuw nog weer brullen naar 96-94. Vanaf de vrije worp lijn velde Maarten Bouwknecht het vonnis definitief naar 98-94.
Kwartstanden: 19-19, 11-20, 30-23, 21-19, 17-13.
Scores Aris Leeuwarden: Keevan Veinot 26, Kaleb Warner 13, Kristinn Palsson 11, Shaquille Doorson 10, Jason Dourisseau 9, Reinder Brandsma 9, Tom Kubank 9, Tim Hoeve 5, Kahron Ross 2.

 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *