Aris uit bij Spirou Basket sneu onderuit

In de Elite Gold van de BNXT League spelen de vijf beste ploegen uit de Nederlandse en Belgische competitie tegen elkaar. Inmiddels is de helft van deze cross border wedstrijden gespeeld. Aris is na vijf keer verlies de rode lantaarndrager. Vrijdag speelde Aris de return tegen Spirou Basket in Charleroi. Aris verloor met 83-78.

 

De cross border wedstrijden in de BNXT League zijn voor de helft gespeeld. Na vijf nederlagen op rij wacht het team van coach Vincent van Sliedregt nog steeds op zijn eerste overwinning. De Friezen zijn het enige team in de Elite Gold nog zonder zege en is drager van de rode lantaarn. Voorlopig heersen de Belgische teams. De tussenstand na vijf competitieronden is met 17 zeges voor de Belgen tegen 8 voor Nederland in het voordeel van de Belgen.
Dit weekend staat in het teken van de returnwedstrijden. Aris nam het in Charleroi op tegen Spirou Basket. In eigen Kalverdome werd de eerste ontmoeting, zonder de geblesseerde center Shaquille Doorson, met 84-99 verloren. Geholpen door de Belgische scheidsrechters wist Spirou Basket ook in eigen huis te winnen.

Puntjes duur
Na de opening score van de Belgen was het Shaquille Doorson die zijn eerste dunk liet noteren. Kristinn Palsson vuurde zijn eerste bommetje af naar 4-5. Geholpen door de scheidsrechters, die Aris al vlot op vier fouten trakteerden, liepen de Belgen weg naar 9-5. In het eerste kwart mocht Spirou maar liefst elf vrije worpen nemen. Aris bleef steken op een magere één uit een and-1. De puntjes bleven echter duur aan Friese zijde. Het eerste kwart werd met een magere 19-12 stand afgesloten.
Persoonlijke fouten stapelen zich op
Kristinn Palsson opende het tweede kwart met zijn tweede drietje. Aris had alle schroom van zich afgeworpen en kwam terug naar 21-19. Maar na twee fouten van Tim Hoeve kreeg ook Kaleb Warner er twee aangesmeerd. Het teken voor coach Vincent van Sliedregt zijn spelers bij een stand van 26-21 naar de kant te roepen. Keevan Veinot pakte de handschoen op en met Doorson bracht hij het verschil weer terug naar 26-25. Met een lay-up was het de Canadees die Aris vijf minuten voor rust langszij schoot. In de aansluitende vijf minuten kreeg Aris een 11-1 run te verwerken naar 38-28. Palsson en Reinder Brandsma beperkten daarna de schade naar een 40-33 ruststand. Kristinn Palsson nam daarvan maar liefst 13 stuks voor zijn rekening.

Circusact
Waar de Belgen na rust openden, elimineerde Palsson deze met zijn vierde drietje. Een circusact van Kaleb Warner met een and 1 zette de 45-40 score op het bord. Jason tekende voor zijn eerste puntjes en deed de Belgische coach naar een time-out vluchten. Maar om de leiding over te nemen, was het zaak iets beter met de kansen om te springen. Na de aansluitende dunk van Veinot (51-49) liepen de Belgen weer weg naar 61-52 met nog een kwart te spelen.
Cadeautjes
Binnen luttele minuten zetten de Belgen de 69-54 op het bord. De strijd leek gestreden, maar de Leeuwarder Leeuw brulde nog een keer. Veinot, Palsson en Warner produceerden een 0-9 run en plots was er weer van alles mogelijk. Met nog 4 min. 38 sec te gaan produceerde Veinot een bommetje naar 71-66. Maar wanner het echt spannend werd, bleven de scheidsrechters cadeautjes richting Spirou uitdelen. Dit met een and 1 en/of vanaf de vrije worp lijn. Aris bleef daarbij echter uiterst kalm en Kahron Ross lepelde met nog 1 min. 37 sec. op de klok naar 79-75.
Jason Dourisseau bewees zijn waarde naar 79-78 waarna de Belgen (wéér) vanaf de vrije worplijn mochten scoren: 81-78. Drie pogingen van afstand om er nog een verlenging uit te persen spatten van de ring. Vanaf de vrije worplijn zetten de Belgen de 83-78 eindstand op het bord. De laatste zeven punten voor de Belgen waren allemaal vanaf de vrije worplijn.
Fouten
De wedstrijd tussen Aris Leeuwarden en Spirou Basket werd vanaf de vrije worplijn beslist. Aris kreeg 29 persoonlijke fouten aangesmeerd tegen Spirou Basket slechts 17. En met 30 punten uit 41 pogingen tegenover 15 uit 18 voor Aris is het moeilijk om een wedstrijd te winnen.

Kwartstanden: 19-12, 21-21, 22-19,21-26
Scores Aris Leeuwarden: Kristinn Palsson 23, Keevan Veinot 15, Kaleb Warner 11, Reinder Brandsma 8, Shaquille Doorson 6, Tim Hoeve 5, Jason Dourisseau 5, Kahron Ross 5.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *