Aris in eerste Elite Gold onderuit tegen Filou Oostende

Aris Leeuwarden speelde zaterdag zijn eerste cross border (grensoverschrijdende) wedstrijd in de Elite Gold uit tegen Filou Oostende. Aris verloor na een slordig gespeelde eerste twee kwarten met 100- 80. Zowel in de Elite Gold, als ook in de Elite Silver, moesten negen Nederlandse teams (Rotterdam won) in de eerste wedstrijd tegen de Belgen een nederlaag slikken.

 

Afgelopen seizoen moest Aris met een zesde plek in de nationale fase van de BNXT League genoegen nemen met deelname in de Elite Silver. In ‘Het Silver’ wisten de Friezen in de grensoverschrijdende wedstrijden vier keer tegen de Belgen (en winst tegen Apollo Amsterdam) te winnen. Na een keurige vierde plaats dit seizoen in de Nederlandse competitie plaatste Aris Leeuwarden zich voor de Elite Gold. Een wedstrijdenreeks (uit en thuis) tussen de vijf best geplaatste Nederlandse teams tegen de top vijf uit België.

Uitdaging
Er lag zaterdag voor het coach duo Vincent van Sliedregt en Klaas Stoppels van Aris een enorme uitdaging in het Belgische Oostende. Tegenstander Filou Oostende (fusieclub uit 1970) domineert al decennialang het basketbal in België. Zo werd Filou Oostende maar liefst 23 X landskampioen waarvan de laatste tien jaar op rij. Daarnaast won het 20 X de Belgische beker en 12 X de Supercup.
Met 14 overwinningen en 4 nederlagen eindigde het team van de Kroatische coach Dario Gjergja ook dit seizoen in de Belgische nationale fase als eerste.
Afgelopen week liet Filou Oostende de buidel nog even rinkelen door de 2m11 lange Serviër Nicola Jovanovic aan te trekken. Aris wist na het blessureleed van Bob Berghuis Jason Dourisseau aan zich te binden.

Punten meegenomen
Bij de start van de cross border wedstrijden worden de behaalde punten in de voorafgaande nationale fase voor de helft meegenomen. Den Bosch (19 pnt.) was in de Nederlandse fase ongeslagen en voert de ranglijst aan gevolgd door Filou Oostende (16 pnt.) en Giants Antwerp (15 pnt.). Aris start als achtste met 15 punten. Vrijdagavond verloor Donar zijn eerste wedstrijd (88-81) in Antwerpen en vond Heroes Den Bosch zijn Waterloo (84-77) tegen Hubo Limburg United.

Slordige eerste helft
Bij Aris was de nieuw aangetrokken Jason Dourisseau nog niet aanwezig.  Aris opende slordig en keek na drie minuten spelen tegen een 6-2 achterstand aan. Zag Oostende weglopen naar 10-2 waarna Kaleb Warner zijn eerste drietje afvuurde. Een bommetje van Warner en de in het veld gekomen Tom Kubank maakten daarna de 14-5 achterstand weer draaglijker naar 21-17. Na een 6-0 run van de Belgen werd het eerste kwart afgesloten met een 27-17 achterstand.
Nicola Jovanovic (16m25 minuten en 23 punten) opende het tweede kwart voor de Belgen welke werd beantwoord met het derde drietje van Kristinn Palsson. Aris leek zijn ritme te hebben gevonden en kwam terug naar 29-22. De Friezen konden onder het bord echter weinig goeds doen bij de ‘refs’.  Vooral Shaquille Doorson was daarbij de kwaaie hond. Werd bestraft met een aantal keren een and-1 tegen terwijl Palsson getorpedeerd werd en dat niet werd bestraft.
Maar Aris bleef te slordig omgaan met de kansen waar de Belgen dankbaar gebruik van maakten. Met een 10-0 run voor de Belgen werd de eerste helft afgesloten met een 50-32 achterstand.

Tweede helft te laat op stoom
Oostende bleef domineren en bij Aris was het alleen de IJslander Kristinn Palsson die tot dan scorend een ruime voldoende haalde. Vooral onder het bord werd er door de Friezen te weinig gescoord. Buiten de driepuntring vielen er wel de broodnodige drietjes binnen en die hielden de Friezen op de been. De Belgen bleven echter gemakkelijk scoren. Met nog een kwart te gaan was de achterstand opgelopen naar 79-56.
Gat te groot
Het was duidelijk dat de wedstrijd na drie kwarten was gespeeld. Voor Aris was het zaak de nederlaag zo draaglijk mogelijk te houden. Aris rechtte de rug en wist het laatste kwart nog wel met 24-21 te winnen maar het gat was te groot. De Leeuwarder Leeuw wam te laat op stoom en moest een ruime 100-80 nederlaag slikken.

Kwartstanden: 27-17, 23-15, 29-24, 21-24.
Scores Aris Leeuwarden: Kristinn Palsson 18, Keevan Veinot 14, Tim Hoeve 12, Kaleb Warner 11, Tom Kubank 9, Shaquille Doorson 8, Kahron Ross 6, Reinder Brandsma 2.
17 April speelt Aris zijn eerste Elite Gold wedstrijd thuis tegen Spirou Basket Charleroi.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *