Alle kandidaat-gedeputeerden bekend: Friso Douwstra, Eke Folkerts en Matthijs de Vries voorgedragen

Eke Folkerts (BBB), Friso Douwstra (CDA) en Matthijs de Vries (ChristenUnie) zijn de laatste drie kandidaten voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân.

Eerder werd al bekend dat Femke Wiersma de eerste kandidaat-gedeputeerde is voor de BBB. De Partij van de Arbeid schoof drie weken geleden Jelle Zoetendal naar voren als gedeputeerde. Met de vijf kandidaten is het beoogde nieuwe dagelijkse bestuur van de provincie bekend.

De BBB is de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart, met 14 van de 43 zetels. Ze zijn onder leiding van formateur Oebele Brouwer nu met de PvdA, CDA en ChristenUnie in gesprek om tot een nieuwe provinciale coalitie te komen.

‘Er moet veel gebeuren’
Folkerts is dus de tweede kandidaat-gedeputeerde voor de BBB. Ze zegt er veel zin in te hebben: “Een tijd geleden werd ik benaderd, ik heb erover nagedacht en ‘ja’ gezegd. Ik wil me graag inzetten voor Fryslân, voor de gemeenschap en de landbouw. Er moet veel gebeuren.”
Zo wil ze dat de bestuurscultuur transparanter wordt. “Dat mensen beter weten wat we doen. En we moeten doorpakken.” De nieuwe coalitie waarvan zij deel uitmaakt, betekent volgens haar ‘een goed begin en een frisse wind’. Folkerts heeft nog geen voorkeur uitgesproken voor waar ze zich op wil richten. “Er is veel wat mij aanspreekt.”

Douwstra was lijsttrekker voor het CDA bij de afgelopen verkiezingen. Hij is al sinds 2021 gedeputeerde, nadat hij Sander de Rouwe opvolgde. Eerder was hij fractievoorzitter en wethouder voor het CDA in Leeuwarden.

De Vries was bij de Statenverkiezingen lijsttrekker voor de ChristenUnie. De afgelopen vier jaar was hij Statenlid.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *