16-jarige BMX-er Robin uit Leeuwarden klaar voor WK in Glasgow

Robin Ndalame © Centrum voor Talentontwikkeling – Kunstkade

De 16-jarige Robin Ndalame uit Leeuwarden heeft zich gekwalificeerd voor het WK BMX in Glasgow, Schotland in zijn leeftijdscategorie. Het WK start op 3 augustus en Robin is daarom nog veel op de BMX-baan van de FFC de Heideclub in Noardburgum te vinden om te trainen.

“Ik probeer zoveel mogelijk op de baan te fietsen, veel in de sportschool te trainen en krachttraining en sprinttraining te doen op de fiets zodat ik zo snel mogelijk over de baan kan. Mentaal is het vooral belangrijk om met de druk om te gaan, dat krijg ik wel mee met de wedstrijden, zo ook tijdens het EK in juli in Besançon, Frankrijk”, vertelt Robin.

Meerdere keren per week trainen
Robin fietst twee keer in de week bij FCC De Heideclub en een keer in de week in een speciale trainingsgroep. Ook is hij meerdere keren per week in de sportschool en op de BMX-baan van sportcentrum Papendal in Arnhem te vinden.
“Tijdens het trainen ben ik vooral bezig met de start en technieken op de baan, dus snelheid en bulten meepakken en natuurlijk zo snel mogelijk uit de start komen”, vertelt de BMX-er.

“Je hebt op alle dagen een andere leeftijdsklasse die fietst, op woensdag 5 augustus fietst mijn klasse. Aan het begin van de dag begin je met trainen dus warm fietsen. Daarna heb je drie ritten en als je dan bij de top 64 zit, ga je door naar de 8e finale en zo kan je steeds verder door naar de finale.”


Robin Ndalame © Centrum voor Talentontwikkeling – Kunstkade

Vroeg begonnen
Al op jonge leeftijd begon Robin Ndalame fietscrossen. Vanaf het begin doet Robin mee aan wedstrijden, eerst regionaal en later ook landelijk. Voor de Leeuwarder is het dan ook niet de eerste keer dat hij zich gekwalificeerd heeft voor het wereldkampioenschap. Tweemaal deed hij dat eerder, maar vanwege corona en blessures kon hij twee keer niet meedoen.

Sinds 2019 is hij lid van de KNWU en doet hij mee met de landelijke Top Competitie en Internationale wedstrijden in onder meer België en Duitsland. In de zomer van 2021 kwalificeerde Robin zich voor het eerst voor het WK in Papendal.
“De Olympische Spelen staan zeker op mijn lijstje.”
Robin hoopt dat hij minimaal bij de top 32 zit tijdens het kampioenschap in Glasgow: “ik ga voor een kwartfinale en dan alles wat ik verder kom is mooi meegenomen!”

Olympische spelen
Ook kijkt hij al verder vooruit. “Volgend jaar ga ik fietsen bij de Junior klasse van 17-19 jaar, en daarna wil ik me opwerken naar de Elite van Nederland. Dan kan ik ook meedoen met de Olympische Spelen als dat me lukt.”
Het WK BMX begint op 3 augustus in Glasgow en duurt tot 13 augustus.

Fotobijschrift: Robin Ndalame © Centrum voor Talentontwikkeling – Kunstkade

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *