Zo ziet de nieuwe Diftar-regeling eruit in de praktijk

Het nieuwe afvalbeleid in Leeuwarden moet het afvalscheiden in Leeuwarden bevorderen. Mensen betalen per kilo restafval en daarmee hoopt de gemeente dat er meer in de GFT-bak komt. Bij Omrin merken ze dat er minder grijze containers aan de weg staan. Toch ervaren inwoners van de stad ook overlast.

“Kijk er komt nog net even iemand naar buiten rennen om de container neer te zetten”, zegt Ryntina Hofman (27) terwijl ze met haar afvalwagen een straat in Leeuwarden komt binnenrijden. Aan het eind van de straat rent een man in badjas met een afvalbak de weg over. De man kijkt snel om zich heen en zet de afvalbak neer.

Hofman rijdt met haar wagen richting de container en pikt hem met de vork aan de zijkant van de wagen op. Ryntina werkt bij Omrin en is dol op afval. Niet om te maken, maar om op te halen. Zij ziet dat door Diftar de route verandert.

“Daar staan al wat minder containers bij de weg”, zegt Hofman. “Dat is natuurlijk ook het idee van het nieuwe systeem, dat mensen dan meer in de GFT-bak gooien, waardoor het aantal kilo’s voor de grijze bak lager wordt.”

Afvalcoach
Ryntina houdt even op te praten om de container te legen. “Zij betalen nu per kilo en dan wil je dat natuurlijk lagher houden.” Om te helpen bij het scheiden is Ryntina ook afvalcoach. “Ik kom dan bij de mensen thuis om te kijken hoe ze het beste kunnen scheiden. Daar kun je nog veel stappen in maken.”

Wegen van de container
De afvalwagen van Omrin heeft nu ook apparatuur om de container te kunnen wegen. “De machine kan meteen zien hoeveel kilo er in de afvalbak zit. In de wagen zit een camera waarmee ik de zijkant van de wagen kan zien. Ik weet dan precies hoe ik de containers op kan pikken. De machine weegt dan kilo’s op het moment dat ik de afvalbakken aanhaak, maar ook als ik ze bijna leeg.”

Wachten op de bak
Er was veel kritiek op het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Verschillende politieke partijen vinden dat er problemen zijn met Diftar. Zo kan er bijvoorbeeld meer afval illegaal worden weggegooid. Daarnaast kunnen mensen bij elkaar het afval in de container gooien.

“Ik zie wel dat er meer mensen wachten op de container bij het legen”, zegt Ryntina. “Maar dat was eerst ook altijd vaak het geval. Mensen vinden het vaak ook mooi om de afvalwagen te zien.

Veel om te doen
Eerder was er in de politiek veel om het systeem te doen. Tegenstanders van het plan denken dat er veel afval illegaal gedumpt zal worden. De FNP vindt dat er een referendum over gehouden zou moeten worden na een halfjaar, als de evaluatie ook is.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *