Dierenambulances hebben grote vraag naar vrijwilligers: “Nog nooit zo moeilijk gehad”

Dierenambulances staan te springen om nieuwe vrijwilligers. De chauffeurs, bijrijders en centralisten die overblijven hebben het druk.
Bijvoorbeeld bij De Wissel in Leeuwarden is het lastig om de roosters rond te krijgen. “We hebben het er nog nooit zo moeilijk mee gehad”, zegt coördinator dierenambulance Stephan Bijlsma.
“Afgelopen week heeft de dierenambulance zelfs zes keer ’s nachts stil gestaan en één keer op een middag. En meerdere keren kwam het voor dat we überhaupt niet bereikbaar waren, omdat er geen centralisten waren.”
Broedtijd
Niet alleen zijn er in de zomer minder mensen beschikbaar. De natuur vraagt in deze tijd meer van de dierenambulances. “Dat komt door de broedtijd”, legt vrijwilliger Hette Wiersma uit. “Er worden vele jonge vogels gevonden die uit nesten zijn gevallen. Op die manier houdt het ons goed bezig.
Rijden en bellen tegelijk
Laurens Stegenga, is chauffeur op de dierenambulance van De Wissel. Dat ze om centralisten, die hun telefoon aannemen, verlegen zitten, merkt hij ook. “Ik heb vorige week een dienst gedraaid en toen was ik centralist en chauffeur tegelijk. Dan ben je aan het rijden en aan het bellen. Dat is niet veilig. Maar ja, het werk moet wel gebeuren.”
Laurens Stegenga probeert bij een gewonde
meeuw te komen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Waadhoeke
Bij Dierenambulance Waadhoeke hebben ze maar vier vrijwilligers. “Eerder hadden we er nog zeven”, vertelt voorzitter en chauffeur Richard Bijman. “Dat was in coronatijd. Toen moesten mensen veel thuis werken en hadden ze meer tijd. Nu, na corona, zie je dat er overal te weinig personeel is en er staan dus veel vacatures open. De vrijwilligers reageren erop en dan ben ik ze kwijt.”
Verplichting
Hij merkt dat vrijwilligers ook niet snel de verplichting willen hebben van een dienst. “Het is wel van 09.00 tot 18.00 uur. Een dienst van een paar uur werkt niet. Als er niemand kan, val ik in. De ambulance rijdt altijd en dat wil ik ook zo houden. Dat betekent wel dat ik alle nachtdiensten doe.”
“We staan tijdelijk stil, dus er is wel duidelijk een tekort aan vrijwilligers”, zegt Bernadette Hendriks, voorzitter van Dierenambulance Zuidoost-Fryslân. “We hebben op dit moment zeven vrijwilligers, van wie drie chauffeur zijn. Twee zijn lange tijd ziek, dus het komt neer op één persoon.”
Ze vindt het ook heel moeilijk om mensen te vinden. “We wachten deze vakantie af, maar de kans zit er dik in dat we niet meer volledig zullen draaien.”
Belangstellenden die willen meedraaien op de dierenambulance kunnen informatie vinden via dier.nu of via de websites van de lokale dierenambulances.
Fotobijschrift: Laurens Stegenga onderweg naar een melding
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte